PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Katru dienu dzerot saldinātus dzērienus, sievietēm var būt paaugstināts sirds un asinsvadu slimību risks

Doctus
Saskaņā ar jauna pētījuma rezultātiem, viena vai vairāku saldinātu dzērienu lietošana dienā sievietēm ir saistīta ar gandrīz par 20% lielāku sirds un asinsvadu slimību iespējamību, salīdzinot ar sievietēm, kuras reti vai nekad nav dzērušas saldinātos dzērienus.

Perspektīvā pētījumā tika analizēta saistība starp ar cukuru saldinātu dzērienu patēriņu un sirds un asinsvadu slimībām. Pētījumā 1995.gadā iekļāva 106 178 sievietes, kurām nebija sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta.  Saldinātie dzērieni tika definēti kā kalorijas saturoši bezalkoholiskie dzērieni, saldinātās limonādes vai tējas, kā arī saldinātas augļu sulas. Šo dzērienu lietošanas paradumi tika noskaidroti ar aptaujas anketas palīdzību. Cox proporcionālo draudu modelis tika izmantots, lai novērtētu saistību starp saldināto dzērienu lietošanu un sirds un asinsvadu slimībām.20 novērošanas gadu laikā tika konstatēti 8848 sirds un asinsvadu slimību gadījumi. Pēc samērošanas pēc iespējamiem jaucējfaktoriem, tika atklāts, ka sievietēm, kuras izdzēra vairāk kā 1 saldināto dzērienu dienā bija paaugstināts sirds un asinsvadu slimību risks (HR=1,19; 95 % TI [1,06 – 1,34]), revaskularizāciju risks (HR=1,26; 95 % TI [1,04 – 1,54]) un insulta risks (HR=1,21; 95 % TI [1,04 – 1,41]), salīdzinot ar sievietēm, kuras reti/ nekad nelieto saldinātos dzērienus.

Tāpat tika novērots arī augstāks risks sievietēm, kuras lieto vairāk kā vienu dzērienu dienā: augļus saturošus dzērienus (HR=1,42; 95 % TI [1,00 – 2,01]) un kalorijām bagātus bezalkoholiskos dzērienus (HR=1,23; 95 % TI [1,05 – 1,44]), salīdzinot ar tām sievietēm, kuras šādus dzērienus lieto reti vai nelieto nemaz.

Pētnieki secināja, ka cukurotu saldināto dzērienu lietošana ir saistīta ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību, revaskularizāciju un insulta risku.

 

AVOTS: Pacheco LS, Lacey JV, Martinez ME, et al. SugarSweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study. Journal of the American Heart Association, 2020