PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Hormonālās izmaiņas menopauzes laikā samazina muskuļu masu, bet fiziskās aktivitātes palēnina šo procesu

Doctus
Lielā pētījumā ar sievietēm pusmūža vecumā atklāts, ka ar vecumu saistītas izmaiņas skeleta muskuļos ir daļa no sieviešu dzīves piecdesmit gadu vecumā. Šajā laikā sievietēm notiek pāreja no perimenopauzes uz postmenopauzi un estrogēna ražošana tiek pārtraukta.

Estrogēna zaudēšana ietekmē muskuļus un rezultējas muskuļu masas samazināšanā. Fiziskās aktivitātes visās tās formās var palīdzēt uzturēt muskuļu masu.

"Mēs jau zinājām, ka estrogēnam ir nozīme muskuļu īpašību regulēšanā," saka doktorante Hanna-Kaarina Juppi. "Sekojot hormonālajam stāvoklim, izmērot daudzus muskuļu aspektus un ņemot vērā vienlaicīgu hronisku novecošanos sievietēm menopauzes vecumā, mēs varējām pierādīt, ka muskuļu masas samazināšanās notiek jau agrīnā pēcmenopauzes periodā."

Pētījumā muskuļu lielums tika mērīts perimenopauzes periodā un tūlīt pēc menopauzes, kad menstruācijas bija pilnībā beigušās. Sievietes pētījuma sākumā bija vidēji 51,5 gadus vecas, bet pēdējos mērījumos - 53 gadus vecas, vidējais menopauzes pārejas ilgums bija pusotrs gads. Menopauzes laiks ir katrai sievietei individuāls: šajā pētījumā tas svārstījās no mazāk nekā sešiem mēnešiem līdz vairāk nekā trim gadiem. Šajā laikā muskuļu masa samazinājās vidēji par vienu procentu. Novērotās izmaiņas nešķiet lielas, taču nozīme ir tam, ka kritums notiek īsā laika posmā un var ietekmēt metabolismu, jo muskuļi ir svarīgi visa ķermeņa metabolisma regulatori.

Tika konstatēts, ka fiziskās aktivitātes ir pozitīvi saistītas ar muskuļu masas saglabāšanu menopauzes laikā. Sievietēm, kuras bija aktīvākas, bija lielāka muskuļu masa pirms un pēc menopauzes, salīdzinot ar mazāk aktīvajām sievietēm. Lai gan muskuļu masas zudums tiek novērots menopauze laikā, fiziskās aktivitātes visa pusmūža laikā var palīdzēt sievietēm palēnināt šīs izmaiņas.

 

AVOTS: Juppi HK, Sipilä S, Cronin NJ, et al. Role of Menopausal Transition and Physical Activity in Loss of Lean and Muscle Mass: A Follow-Up Study in Middle-Aged Finnish WomenJournal of Clinical Medicine, 2020; 9 (5): 1588