PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai ir iespējama Covid-19 transmisija caur mātes pienu? Pētījumā pierāda, visticamāk, ka nē

Doctus
Vai ir iespējama Covid-19 transmisija caur mātes pienu? Pētījumā pierāda, visticamāk, ka nē
Tā kā jaunais koronavīruss turpina izplatīties visā pasaulē, pieaug arī māšu bažas, ka viņas varētu nodot Covid-19 bērnam caur mātes pienu. Lai arī līdz šim nav bijuši dokumentēti gadījumi, kad zīdainis būtu inficējies ar Covid-19 no inficēta mātes piena, joprojām ir jautājums par šāda veida transmisijas iespējamību.

Pētījumā, kas tika publicēts 2020. gada 19. augustā JAMA tiešsaistes izdevumā, tika pārbaudīti 64 mātes piena paraugi no 18 sievietēm visā ASV, kas inficētas ar SARS-CoV- 2. Lai gan vienā paraugā bija pozitīva vīrusa RNS, turpmākajos testos tika atklāts, ka vīruss nespēj replicēties un tādējādi nespēj izraisīt infekciju zīdainim, kurš tiek barots ar krūti.

"Vīrusu RNS noteikšana nav pielīdzināma infekcijai. Tam ir jāaug un jāpavairojas, lai būtu infekciozs, un mēs nevienā no mūsu paraugiem to neatradām. Mūsu atklājumi liecina, ka pats mātes piens, iespējams, nav infekcijas avots zīdainin," sacīja Christina Chambers, PhD, MPH, pētījuma galvenā pētniece.

Pašreizējie ieteikumi, lai novērstu transmisiju zīdīšanas laikā ir roku higiēna un piena atsūknēšanas aprīkojuma sterilizēšana pēc katras lietošanas.

"Tā kā līdz šim nebija datu, dažas sievietes, kas inficētas ar SARS-CoV-2, ir izvēlējušās vispār nebarot bērnu ar krūti. Mēs ceram, ka mūsu rezultāti un turpmākie pētījumi sniegs sievietēm pārliecību, kas nepieciešama, lai viņas zīdītu. Cilvēka piens sniedz nenovērtējamus ieguvumus mātei un mazulim," sacīja Grace Aldrovandi, MD, pētījuma līdzdirektore.

Agrīna barošana ar krūti ir saistīta ar samazinātu zīdaiņu pēkšņas nāves sindroma un aptaukošanās risku, kā arī uzlabotu imūno veselību un intelekta testu sniegumu. Mātēm zīdīšana tika saistīta ar zemāku krūts un olnīcu vēža, sirds un asinsvadu slimību un 2. tipa cukura diabēta risku.

Pētnieki arī imitēja Holdera pasterizācijas procesa apstākļus, ko parasti izmanto cilvēku donoru piena bankās, pievienojot SARS-CoV-2 mātes piena paraugiem no diviem dažādiem donoriem, kuri nebija inficēti. Paraugus 30 minūtes karsēja līdz 62,5 ° C un pēc tam atdzesēja līdz 4 ° C. Pēc pasterizācijas infekcijas vīruss netika atklāts nevienā paraugā.

"Tas ir ļoti pozitīvs atzinums par donoru pienu, uz kuru paļaujas tik daudzi zīdaiņi, it īpaši tie, kas dzimuši priekšlaicīgi, tomēr, lai apstiprinātu šos rezultātus, ir vajadzīgi vairāk pētījumu ar lielāku paraugu skaitu," sacīja Chambers.

Pētnieki sacīja, ka turpmākajā darbā tiks aplūkots ne tikai tas, vai mātes pienā nav vīrusa, bet arī tas, vai tas satur aktīvus pretvīrusu komponentus. Piemēram, antivielas pret SARS-CoV-2, ko sievietes var radīt pēc vīrusa iedarbības un pēc tam ar mātes pienu pārnest zīdaiņiem, aizsargājot viņus no COVID-19.

 

AVOTS: Christina Chambers, Paul Krogstad, Kerri Bertrand, Deisy Contreras, Nicole H. Tobin, Lars Bode, Grace Aldrovandi. Evaluation for SARS-CoV-2 in Breast Milk From 18 Infected Women. JAMA, 2020