PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedokļi un komentāri

Daži onkoloģijas akcenti

Pretvēža dienas rīkotā diskusija bija pulcējusi gan onkologus, gan ģimenes ārstus, gan valsts un pacientu pārstāvjus. Tā vedināja uz pārdomām un uzdeva vairākus būtiskus jautājumus. Atbildiet, ja varat!

Doctus

Ekonomija uz smadzeņu rēķina?!

Gan jau būsit pēdējā laikā dzirdējuši mazāk vai vairāk oriģinālus ekonomijas paņēmienus: samazinot gultu, nodaļu, slimnīcu skaitu, ieviešot maksu par pacientu ēdināšanu, iepērkot lētākus medikamentus, nosakot četru darba dienu nedēļu ambulatorajai daļai un administrācijai – lai tik nav jāzaudē darbinieki... Bet šoreiz par kādu citu ietaupījumu. Kāda Latvijas Universitātes rezidente pastāstīja, ka lekcijas nenotiek – pietrūkstot naudas lektoru apmaksai, medicīna būs jāmācās tete-a-tete.

Doctus

Veselības aprūpes mirāžas

Ar mirāžām bagāta veselības aprūpes sistēma ir arī bez jostas savilkšanas, taču droši var prognozēt, ka šajos krīzes apstākļos ilūziju skaits pieaug.

Doctus

Gada pieturzīmes. 2008.gads

Lai prognozētu, kāds gaidāms jaunais gads, vērts apjaust – uz kāda sliekšņa stāvam. Lūk, neliels atskats uz aizvadītā gada notikumiem.

Doctus

Dāvana Latvijas dzimšanas dienā

Finišējusi Ginesa rekorda stafete Skrien! Par Latviju!, Valsts prezidents Valdis Zatlers 8. novembrī sāks apceļot Latviju, lai lauku iedzīvotājiem dāvātu svētku izjūtu, uzņemta spēlfilma Vienīgā fotogrāfija ar izcilu latviešu aktieru plejādi, TV rullīši griežas un aicina iedegties par Latviju, Dienvidu tilts svētku priekšvakarā vārda tiešā nozīmē iedegsies – droši vien par nieka summu...

Doctus

Vienkārša aritmētika

Nesen raidījumā Panorāma izskanēja ziņa, ka Ārstu biedrībā pēc izziņām, kas nepieciešamas, lai strādātu ārpus Latvijas, vērsušies 80 ārsti. Līdz gada beigām šis skaitlis sasniegšot visus 100. Tikmēr rezidentūras izlaidumu šogad nosvinēja 71 jaunais ārsts, kurus sagaida teju 700 vakances Latvijas ārstniecības iestādēs. Aritmētika gauži vienkārša. Un skarba arīdzan. Kāds ir sausais atlikums?

Doctus

Protests, ar ko (ne)rēķinās

Kādus streikus jūs atceraties? Neseno piensaimnieku streiku Doma laukumā ar garu rindu pie piena mašīnām, no kurām tika dalīts piens par baltu velti. Nogurušus skolotājus ar piketa saukļiem rokās. Anesteziologu dumpi 2004. gadā. Mediķus pie Saeimas nama pērnā gada septembrī. Gads ir riņķī, un arodbiedrība atkal gatava atgādināt par neizpildītajām algu prasībām.

Doctus

Uzticēšanās trauslā līnija

Neviennozīmīgas diskusijas šomēnes uzjundīja Dienas rakstu sērija par Krimināllikuma 161. pantu. Vai ārstam vajadzētu uzlikt papildu pienākumu ziņot policijai, ja pie viņa pēc palīdzības vēršas nepilngadīga māmiņa? Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) jau solās ārstniecības ies tādēm izsūtīt vēstuli, kurā lūgs ziņot ārstus par prettiesiskām darbībām pret nepilngadīgajiem, tostarp, ja 16 gadus vecumu nesasniegusi meitene gaida bērnu. Vai sabiedrībai šķiet normāli tas, kas ir sodāms ar krimināllikumu? Proti, ja pieaudzis vīrietis stājas seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo – jautā VBTAI. Tā nolēmusi rosināt grozījumus Ārstniecības likumā un Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā. Jau tagad mediķi ziņo par gadījumiem, kad ir aizdomas ar vardarbību... Bet ne pārējās situācijās, kad, kā atzīst ginekologi, „meitenes atnāk pie ārsta kopā ar puisi un vecākiem, vai pašas ir vēlējušās šīs attiecības...”

Doctus

Par līdzestību

  Vienā no šī numura rakstiem uzmanību piesaistīja frāze, ka pacientu līdzestība pārejai uz veselīgu dzīvesveidu dažkārt ir vēl krietni mazāka, nekā līdzestība sarežģītai medikamentozai terapijai. Neiedziļinoties jēdziena līdzestība interpretācijā, šo atzinumu gribas papildināt ar veselības ministra pārdomām pēc piedalīšanās LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? Televīzijas un Veselības ministrijas ieinteresētības virziens gluži pretējs - ja TV ir svarīgi nosēdināt iedzīvotājus ērtos krēslos pie ekrāniem un ar iespējami saistošu informāciju tur arī viņus noturēt, tad VM uzdevums būtu rosināt celties augšā no šiem krēsliem, skriet, vingrot, strādāt dārzā, elpot spirgtu gaisu, lai veselības aprūpei būtu pēc iespējas mazāk aprūpējamo, tātad būtu arī ekonomiskais efekts.  

Doctus

Sulu mēneša pārdomas

Priekšlikumi, kā izskaust aploksnes, Veselības ministrijas darba grupai ministra Ivara Eglīša galdā bija jāceļ 31. martā. Bez skaļām diskusijām publiskajā telpā (starp citu, vai jūs šos priekšlikumus vispār pamanījāt?) tas ir noticis. Pateicību lieta, kas tiek uzturēta karsta jau gada garumā, sāk atgādināt izspiestu citronu, ko vēl izmisīgi spiež viena, otrā, trešā darba grupa, viens, otrs ministrs...

Doctus