PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedokļi un komentāri

Veselības aprūpes “iekšiņa un āriņa”

“Skaties jūrai tieši acīs, ieraudzīsi nāriņu,” – tā, šķiet, rakstīja Inese Zandere…Skaties šai vasarai acīs – un redzi iegūtus, zaudētus un tukšus paturētus iekārojamus posteņus. Domā – vai šobrīd, kad āriņā politiķi spēlējas uz koferiem, tā ir nejaušība? Re, cik Latvija kārtējo reizi izrādījusies mazītiņa: posteņus ievērojamā konkursā ieguvuši kolēģi, ar ko reiz cieši strādāts vienā nodaļā, vienā farmācijas kompānijā. Un amatu var zaudēt, jo «man nepatīk, kā jūs strādājat».

Doctus

Doctus viedoklis: karjeras izvēles šūpolēs

Aprīlī interesenti varēja piedalīties mediķu karjeras dienās pat pa divi lāgi – vietējo un starptautisko darba devēju pārstāvētās. Tās atgādināja šūpoles, kur viena otrai pretī nostājušās dažādas svara kategorijas.

Doctus

Doctus viedoklis: stāsts ir arī par līdzestību, ne tikai par cenām

Februāra beigās Veselības ministrija un Veselības ekonomikas centrs sāka sociālo kampaņu “Ārstējies nepārmaksājot!” – ik gadu Latvijas iedzīvotāji par kompensējamām zālēm pārmaksā vairākus miljonus latu (2010. gada 11 mēnešos – 8 miljonus), jo ārsti neizraksta lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles.

Doctus

Nakts aptiekā. Steidzīgie klienti, “ātrā palīdzība” un vecpuiša serenāde

Nakts ne tikai slimnīcā, bet arī aptiekā ir īpašs laiks. Vismaz tajās nedaudzajās aptiekās, kas Latvijā joprojām strādā 24 stundas, lai gan tas nav ekonomiski izdevīgi. Naktī interesanti uzvedas bērnu vecāki – attopas, ka mājās nav zīdaiņu pārtikas, autiņbiksīšu vai zāļu sāpošai austiņai. Naktī teciņiem vien uz aptieku dodas tie, kam vajag kontracepciju “pirms un pēc”, gadās, ka viens un tas pats klients atskrien divreiz. Protams, pie lodziņa bieži klauvē narkomāni – policija ar aptiekas palīdzību pat veic reidus, lai cīnītos ar šo sērgu.

G. Gauja, I. Minova, L. Trēde

Doctus viedoklis: kā “vest sarunas”?

Izsaiņojot pērnā gada dāvanas, šim gadam noderīgs varētu izrādīties padomu ceļvedis, kā vadīt sarunas un sasniegt vēlamo rezultātu. Piedāvājam divus pastāstiņus.

Doctus

Uz kā rēķina savilks jostu?

Lai gan izskanēja solījumi, ka veselības aprūpe būs tabu, tomēr 12,5 miljonu latu ietaupījums iespējams būs jāatrod. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš teic: nevajag taisīt traģēdiju, iedzīvotājiem veselības aprūpe nepasliktināsies. Un kurš gan noticēja solījumiem?! Drīzāk klusībā domāja, ka grieziens būs dziļāks. Uz kā rēķina tad taupīsim?

Doctus