PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedokļi un komentāri

Cilvēka enerģija – ar ko atšķiramies no mobilā tālruņa?

Pirmdienas rīts. Uzgaidāmajā telpā drūzmējas pacienti, ik pa laikam veras durvis un kāds lūdz pieņemt ārpus pieraksta. Medmāsa ir izklaidīga, jo līdz vēlai naktij vārījusi aveņu ievārījumu. Jau otro reizi viņa iedod jums nepareizo pacienta karti. Ir pagājusi stunda kopš darba nedēļas sākuma, bet nogurums ir sakrājies un šobrīd labāk gribētos visus labāk redzēt ejam nekā nākam.

L. Prikšāne

Tikai paši. Laimes lāci negaidot. Doctus varoņi un temati 2008.–2011. gadā

Jau trešo numuru turpinām ieskatīties Doctus tematos, kas atspoguļo Latvijas medicīnas vēsturi piecpadsmit gadu garumā. Šoreiz par jaunievedumiem veselības aprūpes sistēmā, kas joprojām palikuši ieceru līmenī (ārstu obligātā profesionālā civiltiesiskā apdrošināšana), un arī tādiem, kas paguvuši sevi pierādīt (Ģimenes medicīnas katedra un galvenā speciālista institūcija).

D. Ričika

Par klupieniem, dumpiniekiem un patriotiem. Doctus varoņi un temati 2003.–2007. gadā

Turpinām ieskatu Doctus tematos, kas atspoguļo Latvijas medicīnas vēsturi piecpadsmit gadu garumā. Šajā numurā fiksējam, kā deviņos gados jauna ģimenes dakterīte iestrādājusies starp suitiem, kāda ir aina pacientu tiesību jomā un kas mainījies ārstu, farmaceitu un industrijas sadarbībā. Kopējais skats šodien nav tik optimistisks kā toreiz, pirms deviņiem gadiem, taču uzrunātie ārsti un farmaceiti ir cīnītāji un nav gatavi padoties.

D. Ričika

Par līderiem, izaicinājumiem, prestižu un nostalģiju. Doctus varoņi un temati 1998.–2002. gadā

Doctus piecpadsmit gadu vērtība vispirms ir cilvēki. Ārsti un farmaceiti, kas ar savu piemēru kolēģiem rādījuši, ka var neļauties straumei, bet var gribēt un sasniegt vairāk. Piepildīt savus sapņus. Cilvēki, kuriem nav bijis un joprojām nav vienalga, kas un kā notiek viņu profesionālajā vidē. Doctus lappusēs piecpadsmit gadu garumā ir izlasāma Latvijas medicīnas un farmācijas vēsture – fiksēta nozares cilvēku izjūtā. Ielūkosimies šajā vēsturē!

D. Ričika

Par empātiju, “aspektu” un omos neizmērāmo mīlestību

Septembrī žurnālā Academic Medicine publicēts interesants pētījums – datu analīze par 20 961 cukura diabēta pacientu no Parmas reģiona Itālijā un 242 ģimenes ārstiem. Tiem pacientiem, kuru ārstiem bija augstāki rezultāti empātijas testā, bija zemāki akūtu metabolo komplikāciju rādītāji. Unikāls pētījums, jo analizēja, kā ārsta empātijas līmenis ietekmē pacienta klīniskos rezultātus. Pētnieki plāno noskaidrot, vai ir saistība starp ārsta empātijas līmeni un vēža pacientu izdzīvotību.

Doctus

Kā no laba speciālista izaugt par labu vadītāju?

“Jaunajam vadītājam ir jāpārorientējas no “kā darīt lietas pareizi” uz “kā izraudzīties un darīt pareizās lietas”“. Personāla vadības pētījumi dažādās pasaules valstīs gadu no gada norāda uz vienu atbildi, un tā ir atbilde uz jautājumu: "Kas un kāds ir tavs tiešais vadītājs?" Nereti darbinieki jūtas nožēlojami - ne tāpēc, ka maza alga, slikti darba apstākļi vai nav iespējas izmantot ikgadējo atvaļinājumu, bet tāpēc, ka nav paveicies ar vadītāju

M. Dobele

Par zīmoliem medicīnā

Viens no pirmkursniekiem, kas septembrī sāk «sildīt» augstskolas solu, atzīstas: viņa sapnis esot reiz kļūt par vienu no ārstiem baltajā halātā Stradiņa slimnīcā. Kāpēc tieši šajā slimnīcā? Kā?! Stradiņi taču ir brends Latvijas medicīnā! Kā ir ar zīmoliem Latvijas medicīnā? Cik tie spēcīgi?

Doctus

Korupcija medicīnā: atbildīgas trīs puses

Līdz šim korupcija medicīnā pozicionēta galvenokārt kā medicīnas profesionāļu problēma, kaut tas ir trīsstūris: ārsts, pacients un valsts. Tāpat nepatīkamo vārdu "korupcija" bieži vien aizstāj ar maigākiem terminiem, vairojot neskaidrību. Savukārt profesionālajā vidē korupcija ir arī katra konkrētā kolektīva klimata jautājums, jo ētikas līmeņa uzturēšanā liela nozīme ir vadošo speciālistu piemēram.

V. Sīlis