PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedokļi un komentāri

Īsta aptieka internetā. DINA KURZEMNIECE, LIGIJA VILCIŅA

Pazīstamais aptieku zīmols Pils aptieka vedina domāt par uzņēmumu ar stabilām, tradīcijās balstītām un pārbaudītām vērtībām farmācijas vidē, pat ar zināmu senatnības piesitienu. Tas arī atbilst patiesībai. Taču tieši šis uzņēmums pagājušajā gadā īstenojis Latvijā vēl īsti nenovērtētu projektu. Jau gadu pastāv interneta aptieka pilsaptieka.lv, kas ieguvusi arī bezrecepšu medikamentu tirgošanas licenci internetā.

L. Ribkinska

Gandrīz Ziemassvētku pasaka

Bija pēckara laiks. Kāds puisēns gulēja savā gultiņā, logam priekšā nostieptais aizkars centās nosargāt viņa mieru, bet nevienmērīgā elpošana tomēr nodeva zēna nomodu. Viņš klusi iejautājās: “Vai šodien būs dakteris?” Mammas acīs jautās grūti noslēpjamas dūmakainas skumjas. Dakteris bija punktējis puisēna pleiru, perikardu, ascītu, bet viņš lēni un neapturami izdzisa... Viņam bija poliserozīts, un toreiz, četrdesmito gadu beigās, ārsta koferītī diemžēl nebija steroīdu.

Doctus

Pārmaiņas kā jaunu ieradumu veidošana vai aklo vistiņu ķeršana?

Pārmaiņas ir ne tikai vadāmas, bet tās ir jāparedz un jāapsteidz. Šī doma pieder ievērojamam vadību speciālistam Peter Drucker, kuram divdesmit gadus bija sava sleja izdevumā Wall Street Journal. Arī Doctus allaž vadījies pēc šā principa – tāpēc iepriekšējā numurā varējāt lasīt tematisko pielikumu par mutes veselību, bet šomēnes turat rokās Doctus, kas ielecis mazliet citā vizuālā noformējumā, Doctus, kuram ir svarīgi, kādu to grib redzēt lasītājs.

Doctus

Vile est, quod licet

Lēts ir tas, kas viegli dabūjams, – skan latīņu gudrība. Daudzus gadus mums veselības aprūpe ir bijusi viegli dabūjama. Un lēta. Profesionāļi, klusi pie sevis kurnot, ir strādājuši zem pašizmaksas. Taču strādājuši. Pacienti dzīvojuši ar ilūziju par bezmaksas medicīnu.

Doctus

Pediatrisko medikamentu pieejamība. Aptiekāra skatījums. ARTŪRS BELEVIČS

Katru gadu pediatrijas un neonatoloģijas jomā tiek reģistrēts arvien vairāk jaunu un inovatīvu medikamentu. Ar neizpratni jāvēro, ka mūsu tirgū nav reģistrēts penicilīns suspensijas vai citā maziem bērniem piemērotā galēniskā formā, nav pieejami tādi svarīgi medikamenti kā nistatīns jebkādā perorālā formā vai iztrūkst lielākā daļa no jaunajiem, inovatīvajiem medikamentiem, kas reģistrēti tieši ar pediatrisko indikāciju jau pēc jaunajiem ES noteikumiem.

A. Belēvičs

Stāsts nav par puķupodiem uz palodzes

Nepilna mēneša laikā veselības ministre sasaukusi divas veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes. Pirmajā viens no diskutētajiem jautājumiem bija potenciālais slimnīcu skaits Latvijā, kuras nākotnē sniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību. Ministre rosināja pārdomāt, vai 20 slimnīcu vietā, ar kurām pašlaik tiek slēgti līgumi par NMP, varētu būt piecas, sešas, bet varbūt desmit? Bezkaislīgi piebilstot, ka uz galda ir protesta vēstuļu kaudze no mazajām slimnīcām...

Doctus

Sola karstu vasaru

Sinoptiķi prognozē karstu un sausu vasaru. Diemžēl karsts solās būt ne tikai gaiss aiz loga. Kamēr ziņu lentēs pasaule tiek šūpināta cūku gripas vilnī, daudz karstākas šķiet citas ziņas.

Doctus

Aizslēdz durvis – izlēks pa logu!

Pamesta ēsma diskusijām – bezrecepšu zāļu reklāma radot iespaidu, ka zāles ir plaša patēriņa produkts, tādējādi ietekmē zāļu racionālu lietošanu. Tāpēc vislabāk būtu aizliegt reklāmu. Tā vismaz apgalvo Veselības ministrija. Priekšlikums – piekritīsit? – prasās pēc argumentācijas. Kuras – kā allaž – nav.

Doctus