PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uzturs ar augstu augļu un dārzeņu saturu ir saistīta ar mazāku aborta risku

Doctus
Uzturs ar augstu augļu un dārzeņu saturu ir saistīta ar mazāku aborta risku
Freepik.com
Jauns pētījumu pārskats liecina, ka pirms un agrīnas grūtniecības diēta, kas satur daudz augļu, dārzeņu, jūras velšu, piena produktu, olu un graudu, var samazināt spontāno abortu risku.

Birmingemas Universitātes pētnieki, analizēja 20 pētījumus, kuros pētīja sieviešu un dzemdētāju ēšanas paradumus mēnešos pirms un neilgi pēc bērna ieņemšanas, lai noskaidrotu, vai šie pētījumi liecina par saistību ar mazāku vai lielāku spontāno abortu iespējamību.

Analīzē iekļautie pētījumi bija vērsti uz apaugļošanās periodu - periodu pirms un pirmajos 3 grūtniecības mēnešos. Tika iekļauti dati, kas savākti no kopumā 63 838 veselām sievietēm reproduktīvā vecumā, un informācija par viņu uzturu parasti tika savākta, izmantojot pārtikas biežuma anketas katram pētījumam.

Dr Yealin Chung vadībā pētnieki arī pētīja, vai iepriekš noteikti uztura veidi, piemēram, Vidusjūras diēta vai auglības diēta, varētu būt saistīti arī ar spontānā aborta risku. Viņi nevarēja atrast pierādījumus, ka, ievērojot kādu no šīm diētām, tika samazināts vai paaugstināts risks.

Pētījuma pārskats atklāja, ka, salīdzinot ar zemu patēriņu, liels augļu patēriņš var būt saistīts ar spontāna aborta riska samazināšanos par 61 %. Liels dārzeņu patēriņš var būt saistīts ar spontāna aborta riska samazināšanos par 41 %. Piena produktiem tas ir samazinājums par 37 %, graudiem par 33 %, jūras veltēm un olām par 19 %.

Tomēr uzturs, kas kopumā satur veselīgu pārtiku vai pārtiku, kas bagāta ar antioksidantu avotiem un ar zemu iekaisumu veicinošu pārtiku vai neveselīgu pārtikas produktu grupu, var būt saistīta ar spontāna aborta riska samazināšanos sievietēm.

Tika pierādīts, ka diēta ar augstu apstrādātas pārtikas saturu ir saistīta ar spontānā aborta riska dubultošanos.

Pētnieki secina, ka ir pierādījumi, kas liecina, ka diēta, kas bagāta ar augļiem, dārzeņiem, jūras veltēm, piena produktiem, olām un graudiem, samazina spontānā aborta risku. Tie ir pārtikas produkti, kas parasti veido "veselīgu" sabalansētu uzturu, un iepriekšējie pierādījumi liecina, ka grūtniecības laikā ir svarīgi ēst uzturu, kas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām.

AVOTS: Chung Y, Melo P, Pickering O, et al. The association between dietary patterns and risk of miscarriage: a systematic review and meta-analysis. Fertility and Sterility, 2023