PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zinātnieki soli tuvāk C hepatīta vakcīnas izstrādei

Doctus
Eiropas zinātnieki veiksmīgi ir izmēģinājuši C hepatīta vakcīnu uz dzīvniekiem. C hepatīts ir organismu novājinoša vīrusu infekcija, kas var veicināt aknu mazspējas un vēža attīstību, ziņo jaunākā pētījuma rezultāti.

Šobrīd nav izstrādātas un apstiprinātas vakcīnas pret C hepatītu cilvēkiem. Balstoties uz Pasaules Veselības organizācijas sniegto informāciju, C hepatīts izplatās ar inficētām asinīm un katru gadu nonāvē aptuveni 350 000 cilvēku visā pasaulē. No 130 līdz 170 miljoniem cilvēku ir inficēti ar šīs slimības hronisko formu.

Zinātnieku komanda, ko vada franču pētnieks Deivids Klatzmans (Deivid Klatzmann), ir izveidojuši vakcīnu no „vīrusam līdzīgām daļiņām”, kas šobrīd veiksmīgi ir testēta uz pelēm un mērkaķiem.

„Vīrusam līdzīgās daļiņas” provocē imūno reakciju, palīdzot organismam izstrādāt rezistenci pret C hepatīta vīrusu, bet tās nesatur vīrusa ģenētisko materiālu, kas ļautu tam vairoties. Šāda tehnika jau tiek izmantota arī citās vakcīnās, piemēram, cilvēka papilomas vīrusa vakcīnā.

Jaunā vakcīna darbosies pret vairākiem atšķirīgiem C hepatīta veidiem, kas sniedz cerību, ka tas palīdzēs cīnīties arī pret vīrusa mutācijām.

Nākamais solis ir uzsākt pētījumus ar cilvēkiem. Šī pētījuma rezultāti tika publicēti Medicīnas Zinātnes atklājumu žurnālā (the journal Science Translation Medicine).