PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasaules psoriāzes diena

Doctus
Pasaules psoriāzes diena
29.oktobī visā pasaulē tiek atzīmēta psoriāzes diena. Psoriāzei ir liela ietekme uz cilvēka dzīves kvalitāti. Ar psoriāzi slimo vairāk nekā 125 miljoni cilvēku visā pasaulē, Latvijā tie ir apmēram 3% no visiem iedzīvotājiem. Tā var skart ikvienu cilvēku.

2012.gada psoriāzes dienas moto ir “Psoriāze – visas pasaules veselības aprūpes izaicinājums”. Pasaules Psoriāzes dienas mērķis ir izglītot sabiedrību par šo slimību, tās cēloņiem un sekām, kā arī pievērst uzmanību joprojām neatrisinātām problēmām, kas saistās ar šo slimību un tieši skar pacientus. Latvijā tās ir valsts kompensācijas apmērs medikamentiem, kas krīzes gados tika samazināts līdz 50%, medikamentu pieejamība, jaunu medikamentu nepieciešamība, kā arī pacientu apmācība, kā efektīvāk un pareizāk lietot jau pieejamos medikamentus.

Psoriāze ir hroniska slimība, kas rodas, ja imūnsistēma kļudaini sāk darboties pret veselām ādas šūnām, paātrinot ādas šūnu producēšanu. Plēķšņainā psoriāze ir visbiežāk sastopamais psoriāzes veids. Šīs plēksnes parasti izraisa niezi, var asiņot un var skart visu ķermeni. Parasti tās ir sāpīgas un saistītas ar fizisku un psiholoģisku slogu, piemēram, depresiju. Psoriāze skar vairāk nekā 125 miljonu cilvēku visā pasaulē un apmēram 14 miljonu cilvēku Eiropā. Psoriāzes tips, simptomi un smaguma pakāpe var atšķirties starp pacientiem, slimības efekti var būt no viegliem līdz ļoti smagiem. 

Smēkētājiem augstāks psoriāzes attīstības risks Smēkētājiem augstāks psoriāzes attīstības risks
Smēkētājiem augstāks psoriāzes attīstības risks

Psoriāzes riska faktori var būt ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski, vairākos pētījumos ir atklāts, ka psoriāzes attīstības risku palielina smēķēšana. ASV veiktā pētījumā secināts, ka smēķētājiem ir paaugstināts psoriāzes attīstības risks. Eksperti uzskata, ka slimību izraisa imūnsistēmas uzbrukums paša organisma šūnām. Dažos iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka smēķētāji ir vairāk neaizsargāti pret psoriāzes attīstību, jo šis netikums ietekmē imūno darbību.