PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Psoriāzes vasaras tips

E. Bataraga
Lielākajai daļai psoriāzes pacientu, kam ādas stāvokli ietekmē gadalaiks, psoriāzes klīniskā gaita ievērojami uzlabojas gada siltajā un saulainajā laikā, tātad vasarā, kā arī tad, ja brīvdienas pavada silta, saulaina klimata valstīs. Taču, tā kā klāt ir vasara, šoreiz sīkāk par psoriāzes vasaras tipa pacientiem, kam ādas stāvoklis ievērojami pasliktinās ultravioletā starojuma ietekmē – kā pārvaldīt vasaras tipa psoriāzi?

Psoriāzes raksturojums

Klasiski psoriāze tiek aprakstīta kā hroniska iekaisīga ādas slimība ar izmaiņām epidermas keratinocītu augšanā un diferenciācijā, kas klīniski izpaužas kā eritematozi ādas laukumi ar sudrabainām zvīņām to virsmā. Jau pirms vairāk nekā simts gadiem tika veikti pirmie ģenētiskie pētījumi par psoriāzi, un pašlaik vairs nav šaubu par būtisku ģenētisko pamatu psoriāzes klīniskajā norisē. Psoriāzi raksturo ne tikai vizuāli redzams ādas bojājums, bet arī plašas un kompleksas bioķīmiskas, imunoloģiskas un vaskulāras izmaiņas, kā arī pagaidām vēl neskaidra saistība ar nervu sistēmu. [1] Biežākais klīniskais psoriāzes variants ir Psoriasis vulgaris, tāpat arī zināms, ka psoriāzes klīniskā gaita vairākumam pacientu cieši saistīta ar gadalaiku un laikapstākļiem.

Gaismas jutīga psoriāze

Lielākajai daļai psoriāzes pacientu no ultravioletā (UV) starojuma vērojams ļoti pozitīvs terapeitisks efekts, tāpēc tas tiek izmantots kā viena no mērķtiecīgām psoriāzes ārstnieciskajām metodēm šaura vai plaša spektra UVB staru, UVA vai biežāk PUVA (saukta arī par fotoķīmijterapiju) veidā. Taču ir neliels psoriāzes pacientu skaits, kam UV starojuma ietekmē ādas stāvoklis ne tikvien neuzlabojas, bet pat pasliktinās, - tā sauktais psoriāzes vasaras tips. Šādu psoriāzi sauc arī par fotosensitīvu/fotojutīgu jeb gaismas jutīgu psoriāzi. Ir bijuši vairāki pētījumi vasaras tipa psoriāzes incidences noteikšanai, un iespējamais pacientu daudzums variē 5-20% robežās no visiem psoriāzes pacientiem.

Psoriasis vulgaris raksturīgais ādas bojājums un biežāk  sastopamās ādas iekaisuma lokalizācijas vietas uz ķermeņa [1] Psoriasis vulgaris raksturīgais ādas bojājums un biežāk  sastopamās ādas iekaisuma lokalizācijas vietas uz ķermeņa [1]
1. attēls
Psoriasis vulgaris raksturīgais ādas bojājums un biežāk sastopamās ādas iekaisuma lokalizācijas vietas uz ķermeņa [1]

Precīzs mehānisms šādai fotoreakcijai nav izpētīts, iespējams, UV starojums mērķtiecīgi darbojas uz kādu slimības patoģenēzes posmu vai arī vienkārši kā nespecifisks faktors pasliktina psoriāzes klīnisko norisi, kā arī provocē jaunu psoriāzes bojājumu rašanos. 1. attēlā parādīta klasiska psoriāzes klīniskā aina. Šādi pacienti pie ār­sta ar sūdzībām par psoriāzes klīniskās norises pasliktināšanos biežāk dodas pēc sauļošanās un īpaši - pēc saules apdegumiem. Līdz ar to saules apdegums, iespējams, darbojas kā Kebnera fenomens (skat. 2. attēlu). Fotosensitivitāte biežāk ir pacientiem ar I tipa ādu (pēc Ficpatrika; āda porcelāna baltā krāsā, saulē ātri apdeg, nekad neveidojas iedegums), pustulāru un eritrodermisku psoriāzes formu, ar vitiligo, porfīrijas, sistēmas sarkanās vilkēdes vai sarkanai vilk­ēdei līdzīgiem sindromiem anam nē zē. 1. tabulā apkopotas ar fotosensitivitāti saistītās dermatozes. Biežāk smaga fotojutīga psoriāze ir sievietēm, kopumā vērojams agrs slimības sākums, fotosensitivitātei pievienojoties vairāku gadu laikā. Uzskata, ka no jauna veidojušies psoriāzes bojājumi UV starojuma dēļ attīstās vairāku dienu laikā, taču ādas stāvokļa drīza pasliktināšanās liecina par citu paralēlu gaismjutības slimību. [2]

Kebnera fenomens: strauja psoriāzes klīniskās gaitas pasliktināšanās uz muguras pēc saules apdeguma, no saules pasargātā āda neskarta [1] Kebnera fenomens: strauja psoriāzes klīniskās gaitas pasliktināšanās uz muguras pēc saules apdeguma, no saules pasargātā āda neskarta [1]
2. attēls
Kebnera fenomens: strauja psoriāzes klīniskās gaitas pasliktināšanās uz muguras pēc saules apdeguma, no saules pasargātā āda neskarta [1]

Polimorfie gaismas izsitumi

Gandrīz pusei vasaras tipa psoriāzes pacientu psoriāze ir tikai sekundārs ādas fenomens, bet primārā ādas problēma ir polimorfie gaismas izsitumi. Polimorfie gaismas izsitumi ir bieža iegūta ādas patoloģija, ko raksturo niezošu, nerētojošu, pārsvarā simetrisku eritematozu pāpulu, vezīkulu vai mākulu parādīšanās dažas stundas vai dienu pēc UV starojuma saņemšanas. Šie izsitumi izzūd pēc pāris dienām vai 1-2 nedēļām. Polimorfie gaismas izsitumi ir visbiežākā fotodermatoze, tās pamatā ir vēlīna tipa hipersensitivitātes reakcija. Psoriāzes izsitumi, kas saistīti ar UV starojumu, vasaras tipa psoriāzes pacientiem pamatā būs ķermeņa atklātajās vietās - uz sejas, plaukstu un pēdu dorsālajām virsmām, dekoltē rajonā. Fotosensitivitātes izvērtēšana visprecīzāk iespējama, veicot fototestēšanu, bet kā iedarbīga ārstēšanas metode aprakstīta fotoķīmijterapija. Tāpat aprakstīta psoriāzes un hroniska aktīniska dermatīta koincidence. [6; 7]

Ar fotosensitivitāti saistītās dermatozes un sindromi [7] Ar fotosensitivitāti saistītās dermatozes un sindromi [7]
1. tabula
Ar fotosensitivitāti saistītās dermatozes un sindromi [7]

Diagnostika

Klīniskā pieeja vasaras tipa psoriāzes pacientiem ir tieši tāda pati kā pacientiem ar jebkura veida fotosensitivitāti. Pirmais un svarīgākais posms pacienta izmeklēšanā ir anamnēzes ievākšana, pievēršot uzmanību:

  • starojumam:
    • latentajam intervālam starp UV apstarojumu un izsitumu parādīšanos,
    •  sezonalitātei,
    • minimālajam apstarojuma ilgumam, lai parādītos izsitumi,
    • ādas atbildes reakcijai uz apstarojumu caur loga stiklu vai drēbēm;
  • izsitumiem:
    • ilgumam,
    • izplatībai,
    • morfoloģijai,
    • pavadošajiem simptomiem - nieze, tūska, dedzināšana, galvas reiboņi;
  • pacientam:
    • vecumam slimības sākumā,
    • dzimumam,
    • nodarbošanās veidam,
    • lokāli lietotajiem līdzekļiem,
    • ādas reakcijai uz saules gaismu anamnēzē,
    • saules aizsargkrēmu efektivitātei anamnēzē,
    • sistēmiski lietotajiem medikamentiem,
    • brīvā laika aktivitātēm,
    • ģimenes anamnēzei.

Ja diagnoze joprojām ir neskaidra, rekomendētie laboratorie izmeklējumi visos fotosensitivitātes gadījumos ir ANA, Ro un La antivielu titri, kā arī porfirīnu koncentrācija asinīs, urīnā un fēcēs.

Ļoti informatīvs izmeklējums ir neskartās ādas (visbiežāk muguras) fototestēšana, kas palīdz precizēt fotosensitivitāti un noteikt par ādas bojājuma veidošanos atbildīgo gaismas viļņu garumu. [1]

Profilakse

Vasaras tipa psoriāzes pacienta ārstēšana sākama ar profilaksi, proti, augsta aizsardzības filtra saules aizsargkrēmu regulāru lietošanu jau no pirmās saulainās pavasara dienas. Saules aizsargkrēms jāuzklāj vienmērīgi uz visas ķermeņa ādas pusstundu pirms iešanas laukā, ik pēc pāris stundām jāatjauno un noteikti jāatjauno pēc ādas saskarsmes ar ūdeni. [8; 9]

Peldoties ādai labāk patiks ūdens no dabiskās ūdenstilpnes, jo baseina ūdenim pievienotais hlors ādu var kairināt, uz ādas palikušais hlors vai jūras sāls pēc peldes jānoskalo dušā. Tieši tāpat visa gada garumā ļoti svarīga ir regulāra ādas mitrināšana un kopšana - mitrinoši, mīkstinoši un barojoši ādas krēmi lietojami vairākas reizes dienā, īpaši pirms un pēc peldes.

Apģērbā ādai draudzīgāki ir dabīgie materiāli - lins un kokvilna, vieglas, brīvas un ērtas drēbes, kā arī brīvi, ērti apavi no dabīgiem materiāliem.

Jāatceras par ūdens dzeršanu un adekvātu hidratāciju. Cilvēkiem ar vasaras tipa psoriāzi šajā gadalaikā vēlams izvairīties no fizikālās medicīnas procedūrām, ieteicamāk tās veikt rudenī vai ziemā, kad ādas stāvoklis parasti ir labāks un āda ir mierīgāka.

Ārstēšana

Ja izslēgtas tādas pavadošas gaismjutības patoloģijas kā porfīrija vai sarkanā vilkēde, psoriāzes ādas bojājumiem atbilstīgi bojājuma plašumam izvēlas klasisku psoriāzes ārstēšanas taktiku ar lokāli vai sistēmiski lietojamiem medikamentiem. Izolētu atsevišķu ādas bojājumu gadījumā uzmanīgi lietojami kortikosteroīdi, D vitamīna analogi vai kombinēti lokāli lietojamie līdzekļi. Vasaras tipa psoriāzes ārstēšanā zināma efektivitāte ir mazu devu fotoķīmijterapijai. 2. tabulā apkopota terapijas taktikas izvēle psoriāzes dažādu formu un smaguma pakāpju gadījumā.

Psoriāzes terapijas izvēles taktika [1] Psoriāzes terapijas izvēles taktika [1]
2. tabula
Psoriāzes terapijas izvēles taktika [1]

Noslēgums

Daudzu ādas stāvokļu ārstēšanā UV starojumam ir pozitīva terapeitiska ietekme, taču ir virkne dermatožu, kuru klīnisko gaitu saules starojums ievērojami pasliktina, - tas ir psoriāzes vasaras tips un tā kombinācijas ar citām gaismjutības dermatozēm.

Baudīsim vasaru droši un palīdzēsim to darīt arī saviem psoriāzes pacientiem!

Literatūra

  1. Wolff K. et al. Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine, 7th ed. McGraw-Hill Companies, 2008: 169-193; 816-827.
  2. Doyle JA. Photosensitive Psoriasis. Aust J Derm, 1984; 25: 54-58.
  3. Rutter KJ. Severely Photosensitive Psoriasis: A Phenotypically Defined Patient Subset. J Invest Dermatol, 2009; 129: 2861-2867.
  4. Buhl T. Photosensitive Psoriasis Vulgaris Inducible by a Single Suberythematous Dose of Ultraviolet B Irradiation. Acta Derm Venereol, 2008; 88: 414-416.
  5. Rutter KJ. Clinical and photobiological characteristics of patients with photosensitive Psoriasis. British Photodermatology Group: Summaries of Papers. Br J Dermatol, 2006; 155 (Suppl. 1): 120-127.
  6. Nalluri J, Arun B, Rhodes LE. Photoaggravated hand and foot psoriasis. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, 2010; 26: 261-262.
  7. European Guidelines for Photodermatoses, 2 Photoaggravated Disorders. European Dermatology Forum.
  8. Psoriasis and the Sun. The Psoriasis and Psoriatic Arthritis Alliance (PAPAA).
  9. Pudova J. Spožās saules "tumšā" puse. Sauļošanās, saules apdegumi un to terapija. Doctus, 2009/06.