PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pirmo reizi izārstēts bērns no HIV infekcijas

Doctus
2 gadus veca meitene no Misisipī ir pirmais bērns, kura funkcionāli ir izārstēta no HIV. Šis gadījums tika prezentēts 2013.gada Retrovīrusu un oportūnisko infekciju konferencē Atlantā. Pētnieki uzskata, ka agrīnā iejaukšanās (30 stundu laikā pēc dzimšanas) un trīs pretvīrusa medikamentu lietošana bija šā panākuma atslēga.

Funkcionāla izveseļošanās ir, kad vīrusa klātbūtne ir niecīga, ārstēšana mūža garumā nav nepieciešama un standarta klīniskie testi neatklāj vīrusu asinīs.

Meitene piedzima HIV pozitīvai mātei, kura nebija apmeklējusi ārstu grūtniecības laikā un saņēmusi aprūpi, par to, ka mātei ir HIV, ārsti uzzināja īsu brīdi pirms dzemdībām. Tā kā māte grūtniecības laikā neapmeklēja ārstu, nebija iespējams viņu ārstēt grūtniecības laikā un novērst HIV transmisiju uz bērnu.  Speciālisti uzskata, ka galvenais bērna izārstēšanas iemesls ir agrīni uzsāktā terapija, vēl pirms bērnam tika diagnosticēts HIV pozitīvs, nevis konkrēti medikamenti vai medikamentu skaits.

Pētnieki cer, ka turpmākie pētījumi pierādīs, ka ļoti agrīna iejaukšanās ar efektīvu terapiju rezultējas ar šādu iznākumu pastāvīgi.  

Dr. Katherine Luzuriaga, imunoloģe, uzskata, ka šis gadījums ir aizraujošs, ņemot vērā, ka vīruss bērna asinīs vairs netika konstatēts pat tad, kad bērna māte pārtrauca bērnam dot medikamnetus 8 - 10 mēnešu vecumā. Šis ir pirmais gadījums, kad varam ar dokuemntiem pierādīt, ka bērns bija inficēts, bet pēc ārstēšanas kursa, var to neturpināt un vīruss asinīs netiek konstatēts.

Pretvīrusa terapija bērnam tika uzsākta, cik ātri vien iespējams, apmēram 30 stundas pēc piedzimšanas, tā kā bērnam bija augsta riska ekspozīcija, ārsts nolēma uzreiz terapiju uzsākt ar trīs medikamentu kombināciju.  Pēc pāris dienām analīzes apstiprināja, ka bērns ir HIV pozitīvs. Bērns visticamāk tika inficēts dzemdē. Bērnam tika nozīmēta pretvīrusa terapija 15 mēnēšus, tomēr bērna māte nezināmu iemeslu dēļ terapiju pārtrauca un bērna aprūpe tika atsākta tikai pēc tam, kad iejaucās varas iestādes.

Parasti bērniem, kuri piedzimst HIV pozitīvām mātēm, tiek doti pretvīrusa medikamenti profilaktiskās devās 6 nedēļas, tad, ja tiek diagnosticēts HIV, uzsāk terapiju. Iespējams, ka šis Misisipī gadījums izmainīs šos principus, iespējamās izveseļošanās ar agrīnu standarta pretvīrusu terapijas dēļ. Pretvīrusu terapija ar vismaz trīs medikamentu kombināciju supresē vīrusu un aptur slimības progresiju, bet nenonāvē vīrusu. Testi uzrādīja, ka vīruss Misisipī bērna asinīs turpināja samazināties un sasniedza nenosakāmu līmeni 29 dienu laikā no sākotnējās terapijas uzsākšanas brīža.

Iespējams, ka ļoti agrīna un standarta pretvīrusu terapijas uzsākšana var palīdzēt bērniem izveseļoties no HIV infekcijas.

Pirmavots: amfAR, The Foundation for AIDS Research (2013, March 3). First documented case of child cured of HIV. ScienceDaily. Retrieved March 4