PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sirdij veselīgs dzīvesveids samazina arī ļaundabīgu audzēju risku

Doctus
Ievērojot septiņus vienkāršus ieteikumus sirds slimību riska samazināšanai, kurus izstrādājusi Amerikas Sirds asociācija, izdodas samazināt arī ļaunadbīgu audzēju risku, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Circulation.

Vienkārši 7 ieteikumi samazina ne tikai sirds slimību risku, bet arī ļaundabīgu audzēju risku Vienkārši 7 ieteikumi samazina ne tikai sirds slimību risku, bet arī ļaundabīgu audzēju risku
Vienkārši 7 ieteikumi samazina ne tikai sirds slimību risku, bet arī ļaundabīgu audzēju risku
Pētījuma autori atzīst, ka jūtas gandarīti, ka vienkāršie 7 soļi sirds veselībai ir saistīti arī ar samazinātu ļaundabīgo audzēju incidenci. Šis atklājums var palīdzēt veselības aprūpes speciālistiem sniegt ieteikumus cilvēkiem, kā aizsargāt savu veselību un samazināt kopējo hronisko slimību risku. Ievērojot sešus vai septiņus no ieteiktajiem veselīga dzīvesveida faktoriem, ļaundabīga audzēja attīstības risku ir iespējams samazināt par 51%, salīdzinot ar tiem cilvēkiem, kuri neievēro nevienu no septiņiem veselīga dzīvesveida ieteikumiem.  Ja tiek ievēroti četri no septiņiem ieteikumiem, ļaundabīgu audzēju risks samazinās par 33% un ja ievēro tikai vienu vai divus no ieteikumiem, tad risks samazinās par 21%.  

Septiņi veselas sirds faktori ir:

  • Būt fiziski aktīvam;
  • Saglabāt veselīgu svaru;
  • Lietot uzturā veselīgu pārtiku;
  • Uzturēt holsterīna līmeni normas robežās;
  • Uzturēt asinsspiedienu normas robežās;
  • Regulēt cukura līmeni asinīs;
  • Nesmēķēt.

Neņemot vērā smēķēšanas faktu, dalībniekiem, kuri ievēroja piecus vai sešus no atlikušajiem sešiem faktoriem, ļaundabīgu audzēju risks samazinājās par 25%, salīdzinot ar tiem, kuri neievēroja nevienu no veselīgas sirds ieteikumiem.

Pētnieki atzīst, ka smēķēšanas pārtraukšana ir ļoti būtiska, bet ir arī citi faktori, kuri ir jāievēro, ja cilvēks vēlas nodzīvot veselīgu dzīvi.

Pētījumā tika iekļauti 13253 cilvēki. Dalībnieki tika intervēti un pārbaudīti pētījuma sākumā, un tika noskaidrots, kurus no ieteiktajiem faktoriem dalībnieki ievēro.

Apmēram pēc 20 gadiem, pētnieki pārskatīja vēža reģistrus un slimnīcu izrakstus un secināja, ka 2880 dalībniekiem ir atklāts ļaundabīgs audzējs (visbiežāk plaušu, kororektālais, prostatas un krūts vēzis). Ne-melanomas ādas vēži netika iekļauti šajā pētījumā, kā arī pētnieki neanalizēja vēža riska faktoru izmaiņas laika gaitā.

Pētnieki vēlreiz atgādina, ka nekad nav par vēlu ieviest pārmaiņas dzīvesveidā, smēķēšanas pārtraukšana un diētas paradumu uzlabošana var samazināt gan kardiovaskulāro slimību, gan ļaundabīgu audzēju risku. 

Pirmavots: American Heart Association. Heart-healthy lifestyle also reduces cancer risk.ScienceDaily. Retrieved March 19, 2013