PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pieņemta starptautiska deklarācija par uzturu politiku

Veselības ministrija
Pieņemta starptautiska deklarācija par uzturu politiku
No 19. - 21.novembrim Veselības ministrijas (VM) delegācija piedalījās Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (PLO) rīkotajā otrajā starptautiskajā konferencē par uzturu „Labāks uzturs, labāka dzīves kvalitāte".

Konferences mērķis bija izvērtēt dažādu pasaules valstu īstenotās uztura un pārtikas programmas un ieviestās politikas, kas veicinājušas sabiedrības veselības rādītāju uzlabošanos kopš 1992.gada, kad notika pirmā konference. Konferencē tika diskutēts par galvenajām problēmām un nākotnes izaicinājumiem uztura un pārtikas jomā, īpašu uzmanību pievērošot nepietiekamam uzturam, dažādiem uzturvielu deficītiem, kā arī aptaukošanās problēmām, aicinot valstis uz starpsektoru sadarbību šo problēmu risināšanai.

Konferencē pieņemta Romas deklarācija par uzturu un apstiprināts Rīcības plāns šīs deklarācijas ieviešanai. Deklarācijā nostiprinātas ikviena tiesības saņemt drošu un pilnvērtīgu pārtiku pietiekamā apjomā. Rīcības plānā atzīts, ka dalībvalstu valdībām ir galvenā loma uztura un pārtikas problēmu risināšanā, dialogā ar plašu ieinteresēto personu loku - tostarp pilsonisko sabiedrību un privāto sektoru. Pamatojoties uz Romas deklarācijā minēto, Rīcības plānā noteiktas 60 aktivitātes, ko valdības var iekļaut savos valsts uztura, veselības, lauksaimniecības, izglītības, attīstības un investīciju politikas plānošanas dokumentos,  uzsvaru liekot uz starpsektoru un starpvalstu sadarbību.

Ar Latvijas ziņojumu konferencē uzstājās VM valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Egita Pole, uzsverot mūsu valsts atbalstu Romas deklarācijā un Rīcības plānā ietvertajam. Latvija Eiropas Savienības prezidentūras laikā īpašu uzmanību gatavojas veltīt diskusijām par veselīgu dzīvesveidu, īpaši uzsverot veselīgu uzturu un fiziskās aktivitātes, izglītības iestāžu lomu veselīga dzīvesveida uzturēšanā, kā arī moderno tehnoloģiju lomu bērnu un jauniešu izglītošanā par veselīgu dzīvesveidu.