PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Stradiņa slimnīcas mediķi šonakt veikuši vēl vienu sirds pārstādīšanu

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca
Stradiņa slimnīcas mediķi šonakt veikuši vēl vienu sirds pārstādīšanu
14. novembra naktī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā veikta sirds transplantācijas operācija 50 gadus vecam vīrietim. Operācija sākās plkst. 3:00 naktī un tika pabeigta 8:00 no rīta. Pacients atrodas kardioreanimācijā mediķu kontrolē.

Šī ir otra sirds transplantācijas operācija šogad. Pirmā operācija notika dienu iepriekš, 13. novembra naktī. Abas operācijas veiktas valsts apmaksātās programmas sirds operācijām ietvaros.

Sirds ķirurģijas centra prof. Romans Lācis norāda: „Sirds transplantācijas operācijas raksturojas ar ļoti augsta līmeņa organizāciju. Visiem procesiem, sākot ar donora orgāna ieguvi, saderības pārbaudēm, kā arī pacienta sagatavošanu operācijai, jābūt saskaņotiem un sinhroniem. Šajā procesā iesaistās vairākas ārstu brigādes un operācijā piedalās liels skaits mediķu. Tas, ka divas naktis pēc kārtas mūsu mediķi spēja veikt šādu operāciju un palīdzēt cilvēkiem, ir pierādījums mūsu komandas profesionālajam darbam."

Slimnīcas sirds ķirurģijas centrā ik gadu tiek veiktas vairāk nekā 1000 operācijas mākslīgajā asinsritē, operējot dažādas sirds saslimšanas. Šis rādītājs ir tādā pašā līmenī un pat nedaudz augstāks kā Eiropas sirds ķirurģijas centros. Slimnīcas kardioķirurgu, anesteziologu, mākslīgās asinsrites speciālistu un citu mediķu augstā profesionalitāte un pieredze šādās operācijās ļauj veiksmīgi veikt tik plašas un sarežģītas operācijas kā sirds transplantācija.

13. novembrī operētā pacienta, 45 gadus veca vīrieša, stāvokli mediķi raksturo kā nopietnu, bet stabilu, pacients atrodas kardioreanimācijā.

Pirmā sirds transplantācija Latvijā notika 2002. gada 10. aprīlī un, ieskaitot šonakt veikto operāciju, kopā notikušas 18 sirds transplantācijas.