PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

D vitamīna trūkums un demences risks

Doctus
D vitamīna trūkums ir saistīts ar ievērojami paaugstinātu demences un Alcheimera slimības risku gados veciem cilvēkiem, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Neurology.

Starptautiska pētnieku komanda atklāja, ka pētījuma dalībniekiem, kuriem bija smags D vitamīna deficīts, bija vairāk nekā divas reizes lielāks demences un Alcheimera slimības attīstības risks.

Pētījumā piedalījās 1658 pieaugušie vecuma virs 65 gadiem, kuriem pētījuma sākumā nebija demences pazīmju. Dalībniekus novēroja 6 gadus. Pētījuma galvenais iznākums bija Alcheimera slimības vai demences simptomu parādīšanās. Pētnieki sagaidīja, ka dalībniekiem ar zemāku D vitamīna līmeni būs lielāks demences risks, bet rezultāti viņus pārsteidza, jo šī saistība bija vēl ciešāka, nekā tika sagaidīts.

Šis bija pirmais tik liels pētījums, kurā analizēja saistību starp D vitamīnu un demences risku un demenci diagnosticēja multidisciplināra komanda, izmantojot neirovizuālizācijas metodes. Iepriekš veiktos pētījumos pierādīts, ka zems D vitamīna līmenis veicina kognitīvu problēmu rašanos, bet šajā pētījumā pierādīja, ka zems D vitamīna līmenis ievērojami paaugstina Alcheimera slimības un demences risku.

D vitamīnam ir trīs galvenie avoti - saules ekspozīcija uz ādas, uzturs, kas ir bagāts ar D vitamīnu, piemēram, zivis, un pārtikas piedevas. Vecākiem cilvēkiem āda sliktāk uzņem D vitamīnu no saules gaismas, tādēļ ir nepieciešami citi D vitamīna avoti.

Pētījumā arī secināja, ka pastāv D vitamīna, kas cirkulē asinīs, slieksnis, zem kura palielinās Alcheimera slimības un demences risks. Pirms pētījuma pētnieki minēja, ka šis slieksnis varētu būt 25-50nmol/L un pētījumā apliecinājās, ka D vitamīna līmenis virs 50 nmol/L ir cieši saistīts ar labu smadzeņu veselību.

Tomēr pētnieki ir piesardzīgi un neiesaka uzreiz uzsākt masveidīgu D vitamīna lietošanu gados veciem cilvēkiem, lai samazinātu demences risku. Vēl ir nepieciešami lielāki pētījumi, lai noskaidrotu, vai D vitamīna līmeņa paaugstināšana palīdzētu izvairīties no demences attīstības.