PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Neapstiprinās saistība starp satīnu lietošanu un atmiņas traucējumiem

Doctus
Pētījumā ar vairāk nekā 1000 gados veciem dalībniekiem neapstiprinājās saistība starp satīnu lietošanu un kognitīvo spēju pasliktināšanos. Šie rezultāti neapstiprina iepriekš minēto negatīvo statīnu ietekmi uz kognitīvo veselību.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp statīnu lietošanu un atmiņas izmaiņām gados veciem cilvēkiem.

Šis bija perspektīvs novērojuma pētījums, kurā iekļāva 70 – 90 gadus vecus dalībniekus (n=1037). Iznākuma mērījumi bija atmiņas un izziņas spēju, izmantojot neiropsiholoģisko, testēšanu katru otro gadu un kopējā smadzeņu, hipokampusa un parahipokampusa tilpuma mērīšana apakšgrupai (n=526). Analīzes modeļos tika iekļauti arī tādi faktori, kā vecums, dzimums, izglītības līmenis, ķermeņa masas indekss, sirds slimības, cukura diabēts, hipertensija, insults, smēķēšana un apolipoproteīna Eε4 pārnēsāšana.

Sešu gadu novērošanas laikā netika novērotas atmiņas pasliktināšanās vai kopējo izziņas spēju pasliktināšanās atšķirības starp statīnu lietotājiem un nelietotājiem. Statīnu lietošanas uzsākšana novērošanas periodā bija saistīta ar atmiņas pasliktināšanās palēnināšanos. Statīnu lietošana bija saistīta ar specifiska atmiņas testa rezultātui pasliktiāšanos dalībniekiem ar sirds slimībām un apolipoproteīna Eε4 pārnēsātājiem. Netika novērotas smadzeņu tilpuma izmaiņas starp statīnu lietotājiem un nelietotājiem.

Pētnieki secināja, ka statīnu terapija nav saistīta ar atmiņas vai izziņas spēju pasliktināšanos.   

 

AVOTS: Samaras K, Makkar SR, Crawford JD, et al. Effects of Statins on Memory, Cognition, and Brain Volume in the Elderly. Journal of the American College of Cardiology, 2019; 74 (21): 2554