PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pediatrija

Asoc. prof. ZANE ĀBOLA, bērnu ķirurģe: Racionāla ideāliste

“Es nevaru apgalvot, ka man ir kas dots bez piepūles un darba, bijuši arī asāki pagriezieni, taču jūtu, ka esmu savā vietā, un man ļoti patīk darbs, ko daru. Ja darbs patīk, ir spēks izturēt arī grūtus brīžus,” atzīst asoc. prof. ZANE ĀBOLA, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas virsārste un RSU Bērnu ķirurģijas katedras vadītāja.

M. Lapsa

Piecas vai desmit dienas ilgs antibiotiku kurss bērniem ar sadzīvē iegūtu pneimoniju — vai ir atšķirības klīniskajā iznākumā?

Īsāks antibiotiku lietošanas ilgums varētu uzlabot gan līdzestību medikamentu lietošanā, gan novērst nevēlamās blaknes, gan arī mazināt izmaksas. Taču šobrīd bērniem ar sadzīvē iegūtu pneimoniju, kuras gaita ir viegla/vidēji smaga, lielākā daļa vadlīniju rekomendē ilgāku (bieži desmit dienas ilgu) antibiotiku kursu. Lai salīdzinātu antibiotiku lietošanas ilguma pārākumu, tika veikts nejaušināti kontrolētu pētījumu salīdzinošs pētījums.

Doctus

Pieaudzis bērnu skaits ar psihiskās veselības traucējumiem

Divas reizes palielinājies paškaitējumu veikušo bērnu skaits, kas vērsušies pēc palīdzības Bērnu slimnīcā, tāpat aptuveni divas reizes palielinājies pacientu ar garastāvokļa traucējumiem skaits un aptuveni par trešdaļu – pacientu ar ēšanas traucējumiem skaits. Šādus datus apkopujuši BKUS speciālisti Pasaules psihiskās veselības dienā.

Doctus

Bērnu slimnīca ar darbinieku velobraucienu atbalsta Dakterus klaunus

Bērnu slimnīcas darbinieki savā 123. dzimšanas dienas mēnesī atjauno tradīciju – nobrauc ar velosipēdu tik garu maršrutu, cik slimnīcai gadu. Šogad braucienam ir papildu mērķis – pārņemot stafeti no Jāņa Taukuļa, kurš 12. septembrī finišē 2000 kilometrus garo labdarības velomaratonu biedrības "Dr.Klauns" atbalstam, pievienot tam Bērnu slimnīcas darbinieku 13. septembrī kopīgi nobrauktos aptuveni 4000 kilometrus.

Doctus

Sezonālā gripa bērniem: izmaksu slogs Eiropā

Saslimstība ar gripu bērnu vidū katru gadu ceļ finansiālo slogu veselības aprūpes sistēmā. Zinot, kādas ir ar veselības aprūpi saistītās izmaksas pediatriskās gripas gadījumā, ir iespējams izstrādāt uz vērtībām balstītus lēmumus, lai veicinātu efektīvu imunizācijas stratēģiju attīstību.

Doctus

Mākslīgie piena maisījumi — būtisks ir sastāvs

Barošana ar krūti ir “zelta standarts” zīdaiņa barošanas izvēlē, taču dažkārt mātes piens nav pieejams vai pat ir kontrindicēts. Šādos gadījumos problēmu risina mākslīgie piena maisījumi. To sastāvs ir plašs, atšķirības pārsvarā nosaka maisījumu indikācijas. Rakstā apkopotas atziņas no pavisam neseniem pētījumiem — bez rekomendācijām kādai konkrētai labākajai izvēlei.

S. Paudere–Logina