PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uzturzinātne

Jogurta lietošana uzturā samazina 2.tipa diabēta risku

Jauns pētījums parāda, ka lielāks jogurta patēriņš par 28% var samazināt 2.tipa cukura diabēta attīstību. Zinātnieki izpētījuši, ka lielāks zema tauku satura piena produktu patēriņš, tostarp dažādi jogurti un daži sieri ar zemu tauku saturu, samazina arī relatīvo 2.tipa cukura diabēta attīstības risku par 24%.

Doctus

Kā uzturs var ietekmēt garīgo veselību?

Uzturs nepārprotami ir saistīts ar tādām saslimšanām, kā sirds asinsvadu slimības, aptaukošanās un cukura diabēts. Tomēr kā ir pierādījies pēdējā laikā veiktos pētījumos uzturs ir saistīts arī ar smadzeņu darbību: neveselīgs uzturs var paaugstināt psihiatrisku un neiroloģisku saslimšanu risku, piemēram, demences un depresijas, savukārt veselīgs uzturs var pasargāt no šīm saslimšanām. 

Doctus

Veselīgs uzturs palīdz saglabāt kognitīvās funkcijas

Diēta, kas ir bagāta ar vitamīniem un nepiesātinātajiem taukiem palīdz gados veciem cilvēkiem saglabāt kognitīvās funkcijas. Savukārt neveselīga diēta, kas veicina augstu transstaukskābju daudzumu plazmā, ir saistīta ar zemākiem kognitīvajiem rādītājiem un samazinātu kopējo smadzeņu apjomu, ziņo novērojuma pētījuma rezultāti.   

Doctus