PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viedokļi un komentāri

Vācijas veselības aprūpes modelis. Vai viens no labākajiem Eiropā?

Maija beigās Rīgas Stradiņa universitātē uzstājās lektori no Greifsvaldes Universitātes (Ernst–Moritz–Arndt University Greifswald): profesors Dr. Steffen Fleßa dalījās pieredzē, stāstot par Vācijas veselības aprūpes modeli, vienu no labākajiem Eiropā, bet Markus Krohn ar konkrētiem piemēriem sniedza ieskatu Vācijas DRG (Diagnoses Related Grouping) sistēmā.

I. Bikava

Ģenēriskie medikamenti. Diskusijas turpinās

Pagājuši pieci gadi, kopš stājusies spēkā likumdošanas norma, kas ārstiem uzliek par pienākumu pacientiem, kuri sāk lietot kompensējamās zāles, receptē rakstīt zāļu vispārīgo nosaukumu, ja kompensējamo medikamentu sarakstā ir vairākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles. Savukārt farmaceita pienākums ir izsniegt lētāko atbilstīgo medikamentu.

B. Vahere

Pirms jauna starta. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija

Pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidenta krēslā pavadītiem četriem gadiem Dr. PAULS PRINCIS saka: “Ir iegūta cieņa. Kamēr citas asociācijas par nozīmīgiem lēmumiem uzzina post factum, mūs aicina uz diskusiju, ieklausās.” Šomēnes LĢĀA prezidenta vēlēšanas, Dr. Princis gatavs startēt atkal.

D. Ričika

Nodarbināšana ārvalstīs. Nodokļu aspekti

Darba braucieni uz ārzemēm pamazām kļuvuši arī par Latvijas medicīnas darbinieku ikdienu. SIA BDO TAX nodokļu menedžere INITA SKRODERE informē par būtiskākajiem aspektiem, kam pievērst uzmanību, lai nezināšanas dēļ prieku par jauno pieredzi vai nopelnīto neaizēnotu neplānoti nodokļu atvilkumi.

B. Vahere

Kādi ir secinājumi pēc Eiromelanomas dienai veltītās konferences?

Kā mazināt mirstību no ādas vēža, kā veicināt agrīnu diagnostiku, kā par ādas vēža profilaksi runāt ar pacientiem? Un visbeidzot, kāpēc ādas vēzim senākās mācību grāmatās varēja atļauties veltīt vien dažas lappuses, bet šodien tēma ir ļoti aktuāla un saslimstības un mirstības dati ir satraukumu rosinoši. Šos jautājumus 24. aprīlī kopējā Eiromelanomas dienai veltītā konferencēs risināja dermatologi, onkologi, pieaicinot arī mediju pārstāvjus un nozares ministru.

I. Dzintara

Placebo efekts. No aizlaikiem līdz mūsdienām

Daži placebo efektu uzskata par unikālu cilvēka psiholoģisko spēju, citi — par ilūziju. Vai ticība zāļu iedarbībai reizēm patiesi spēj paveikt lielākus brīnumus nekā pašas zāles? Pētījumi apliecina, ka ik trešajam pacientam — jā. Placebo var atraisīt neapjaustus organisma spēkus, iekšējos resursus, kas palīdz izveseļoties.

B. Vahere

Cilvēks ir kā Dieva līdzstrādnieks. Bioētika

Kura dzīvība, runājot par valsts atbalstu tās glābšanai, ir vērtīgāka? Kā raudzīties uz elitārismu medicīnā? Cik tālu pieļaujamas manipulācijas embrija stadijā? Kurā brīdī rodas cilvēks? Šos un citus bioētikas aktuālos jautājumus skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes asociētais profesors Dr. phil. GUNĀRS BRĀZMA.

G. Laganovskis, G. Brāzma