PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Alerģiskas reakcijas uz pārtikas produktiem var ievērojami palielināt sirds slimību risku

Doctus
Alerģiskas reakcijas uz pārtikas produktiem var ievērojami palielināt sirds slimību risku
Freepik.com
Alerģiskas reakcijas uz tādiem izplatītiem pārtikas produktiem kā piena produkti un zemesrieksti var palielināt sirds slimību risku tikpat vai pat vairāk nekā smēķēšana. Un šīs bīstamās alerģiskās reakcijas var skart gan cilvēkus ar pārtikas alerģijām, gan tos, kuriem nav acīmredzamu alerģijas simptomu.

Personām bez simptomātiskas pārtikas alerģijas pārtikas specifiskais IgE tiek uzskatīts par klīniski nenozīmīgu. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka galaktozes-α-1,3-galaktozes (alfa-gal) IgE ir saistīts ar sirds un asinsvadu slimībām.

Pētījuma mērķis bija noteikt, vai sensibilizācija pret parastajiem pārtikas alergēniem ir saistīta ar mirstību no sirds un asinsvadu slimībām.

Pētījumā tika analizēta saistība starp IgE sensibilizāciju pret pārtiku un mirstību no sirds un asinsvadu slimībām. Pētījumā tika iekļauti pieaugušie bez sākotnējām klīniskām sirds un asinsvadu slimībām laikā no 2000. līdz 2002. gadam. Kopējais un specifiskais IgE tika noteikts govs pienam, olām, zemesriekstiem, garnelēm un aeroalergēnu grupai (NHANES pētījums), kā arī govs pienam, zemesriekstiemm, putekļu ērcītei un timotiņa zāle (MESA pētījums). Tika izveidoti Cox proporcionālie bīstamības modeļi, samērojot datus pēc dzimuma, vecuma, rases/etniskās piederības, smēķēšanas statusa, izglītības un astmas esamība/ neesamības.

Kopā pētījumā tika iekļauti 4414 pieaugušie no NHANES (229 nāves gadījumi) un 960 no MESA (56 nāves gadījumi). NHANES gadījumā sensibilizācija pret vismaz 1 pārtikas produktu bija saistīta ar augstāku mirstību no sirds un asinsvadu slimībām (HR =1,7; 95 % TI [1,2 – 2,4], P = 0,005). Piena sensibilizācija bija īpaši saistīta ar paaugstinātu mirstības risku (HR = 2,0; 95 % TI [1,1 – 3,8], P = 0,026), saistība apstiprinājās arī MESA grupā (HR = 3,8; 95 % TI [1,6 – 9,1], P = 0,003). Ierobežojot analīzi NHANES, attiecinot to tikai uz attiecīgā alergēna patērētājiem, tika apstiprinātas pārtikas sensibilizācijas saistības, atklājot garneļu un zemesriekstu sensibilizāciju kā papildu riska faktorus mirstībai no sirds un asinsvadu slimībām.

Atklājums, ka pārtikas sensibilizācija ir saistīta ar paaugstinātu mirstības no sirds un asinsvadu slimībām risku, izaicina pašreizējo paradigmu, ka sensibilizācija bez atklātas alerģijas ir labdabīga. Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai noskaidrotu šīs saistības mehānismus.

AVOTS: Keet C, McGowan EC, Jacobs D, et al. IgE to common food allergens is associated with cardiovascular mortality in the National Health and Examination Survey and the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2023