PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uzsākta sociāla kampaņa krūts vēža saslimstības mazināšanai Latvijā

Doctus
Uzsākta sociāla kampaņa krūts vēža saslimstības mazināšanai Latvijā
Martā veiktā SKDS aptaujā liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir vienaldzīga pret krūts vēža saslimšanas iespējamību. 28. martā uzsāktās sociālās kampaņas „Es iešu" mērķis ir mazināt augošos krūts vēža rādītājus un vienaldzīgo attieksmi sabiedrībā pret šo slimību.

RAKUS onkoloģijas galv. speciālists J. Eglītis, kampaņas patronese B. Sipeniece – Gavare, LBS meiteņu izlases spēlētāja S. Niedola, LU socioloģe Z. Linde RAKUS onkoloģijas galv. speciālists J. Eglītis, kampaņas patronese B. Sipeniece – Gavare, LBS meiteņu izlases spēlētāja S. Niedola, LU socioloģe Z. Linde
RAKUS onkoloģijas galv. speciālists J. Eglītis, kampaņas patronese B. Sipeniece – Gavare, LBS meiteņu izlases spēlētāja S. Niedola, LU socioloģe Z. Linde

Kampaņā sievietes tiks mudināts doties uz pārbaudi, ņemot līdzi vēl kādu sievieti - mammu, māsu, kaimiņieni, skolotāju. Valsts apmaksāts mamogrāfs būs pieejams arī pie TP „Alfa" no 16.aprīļa līdz 26.maijam. Kampaņa noritēs līdz maija beigām un noslēgsies ar krūšu veselībai veltītu gājienu un labdarības basketbola spēli 27. maijā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists Jānis Eglītis, atklājot kampaņu, pastāstīja, ka 2011.gadā krūts vēzis konstatēts rekordlielam sieviešu skaitam - aptuveni 1200 pacientēm, un tas turpina būt Latvijā izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. „Šis skaitlis ir vairāk nekā divas reizes lielāks nekā pirms 30 gadiem, kad Latvijā tika uzsākta onkoloģisko saslimšanu centralizēta reģistrācija. Diemžēl mēs nespējam garantēt ikvienai sievietei, ka tā dzīves laikā nesaslims ar krūts vēzi. Vienīgais, ko varam lūgt un atcerēties- rūpēties par savu krūšu veselību - regulāri pārbaudīt krūts dziedzerus gan tos iztaustot, gan ik gadu veicot ultraskaņas izmeklējumus. Tas attiecināms arī uz jaunām sievietēm," tā dr. J. Eglītis.

Socioloģe Zane Linde savukārt atzina, ka cilvēku priekšstatos krūts vēzis nav tikai klīnisks stāvoklis, bet tam tiek pievienotas simboliskas un morālas nozīmes. Gan Latvijā, gan citviet veiktie pētījumi rāda, ka tieši krūts vēža gadījumā slimībai piedēvētās stigmas dēļ sievietes nokļūst sociālajā izolācijā, apkārtējiem novēršoties un nesniedzot atbalstu. Statistika liecina, ka, sievietei, konstatējot krūts vēzi, 70% gadījumu ģimene šķiras.

Veiktā aptauja liecina, ka 50% gadījumu sieviete ir veikusi pārbaudi pēc sarunas ar tuviniekiem, līdzcilvēkiem. 50% no aptaujātajiem vīriešiem nav domājuši par iespēju, ka kāda sieviete no viņu tuvāko loka varētu saslimt ar krūts vēzi. Tāpat 60% no aptaujātajiem vīriešiem nav runājuši ar sievietēm no tuvāko loka par to, ka viņām būtu svarīgi veikt krūšu profilaktisku izmeklēšanu.

Kampaņā piedalās arī Latvijas Basketbola savienība ar domubiedriem, kas ir sākusi plašu informatīvu kampaņu krūts vēža problēmas aktualizēšanai un valsts apmaksāto pārbaužu apmeklētības celšanai.

Foto: publicitātes foto