PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Diagnostikas kļūdas sastopamas biežāk, ir dārgākas un rada lielāku kaitējumu nekā kļūdas ārstēšanā

Doctus
ASV pārskatot 25 gadu izmaksas, kas atmaksātas pacientiem par kļūdām ārstēšanas procesā, Johns Hopkins universitātes pētnieki atklāja, ka diagnostikas kļūdas - ne ķirurģijas kļūdas vai medikamentu pārdozēšana - rada lielākās izmaksas, daudz nozīmīgāku kaitējumu pacientam un sastāda lielākas kopējās soda izmaksas. Ar diagnostiku saistītie maksājumi pārsniedza 38,8 miljardus dolāru laika posmā 1986.-2010.gadā.

Diagnozes kļūdas tika definētas kā diagnozes, kas netika uzstādītas, tika uzstādītas nepareizi vai novēloti.

Pētnieki atklāja, ka no 350 706 izmaksātajām atlīdzībām, diagnostikas kļūdas sastāda 28,6% un visaugstāko kopējā maksājuma proporciju (35,2%). Diagnostikas kļūdas rezultējas ar nāvi vai invaliditāti divas reizes biežāk nekā citas kļūdu kategorijas.

Pētnieki arī atklāja, ka sūdzības par diagnostikas kļūdām daudz biežāk ir sastopamas ambulatorajā praksē, nekā stacionārā (68,8% pret 31,2%), tomēr stacionāra diagnostikas kļūdas biežāk ir letālas (48,4% pret 36,9%). Lielākā daļa diagnostikas kļūdu ir neuzstādītās diagnozes, nevis novēloti vai nepareizi uzstādītās.

Visaugstākie maksājumi ir saistīti ar nopietniem neiroloģiskiem kaitējumiem, tai skaitā kvadriplēģiju un smadzeņu bojājumiem, kas rezultējas ar aprūpi mūža garumā. Šie maksājumi bija daudz augstāki nekā kļūdas, kas rezultējas ar nāvi.

Pētnieki secināja, ka letālas diagnostikas kļūdas ir apmēram tikpat daudz kā diagnostikas kļūdas, kas rada paliekošu un smagu kaitējumu pacientam. Šie rezultāti liecina, ka diagnostikas kļūdas ir sastopamas daudz biežāk nekā iepriekš tika lēsts, jo iepriekšējās aplēses bija balstītas tikai uz autopsiju datiem, kas ļāva aprēķināt tikai nāves, nevis invalidiātes, kas radušās diagnostikas kļūdu dēļ.

Newman-Toker, viens no pētniekiem atzīst, ka arī šajā pētījumā ir aprēķinātas tikai smagākās diagnostikas kļūdas. Ir vēl daudz citas diagnostikas kļūdas, kas rezultējas ar pacientu nepamierinātību un ciešanām. Ir aprēķināts, ja pacients vēršas pie ārsta ar jaunu problēmu, vidējais diagnostikas kļūdas biežums ir 15%.

Reālās finansiālās izmaksas ir grūti aprēķināt, katru gadu desmitiem miljardu dolāru tiek tērēti nevajadzīgu diagnostikas testu veikšanai, lai pasargātu ārstus tiesās. Neskatoties uz šiem daudzajiem diagnostikas testiem, vēl arvien daudz diagnozes paliek neuzstādītas.  

Pirmavots: Tehrani ASS, Lee HW, Mathews SC, Shore A, Makary MA, Pronovost PJ, Newman-Toker DE. 25-Year summary of US malpractice claims for diagnostic errors 1986-2010: an analysis from the National Practitioner Data Bank. BMJ Qual Saf, 22 April 2013.

Foto no Doctus arhīva