PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uzsāk starptautisku projektu cukura diabēta pacientu pēdu veselības uzlabošanai

S. Pildava
Uzsāk starptautisku projektu cukura diabēta pacientu pēdu veselības uzlabošanai
Dienu pirms un starptautiskajā Cukura diabēta dienā (13.-14.novembrī) Rīgā bija ieradušies Karolinskas universitātes slimnīcas profesori Borje Okerlunds (Börje Åkerlund) un Kurts Geroks-Andersons kopā ar kolēģiem (Zviedrija, Stokholmas), lai kopā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kolēģiem izvērtētu tādu būtisku cukura diabēta komplikāciju, kā amputācijas cukura diabēta dēļ.

Tiek plānots kopējs projekts, kura laikā trīs Baltijas valstīs varētu izvērtēt cukura diabētu pacientu aprūpi un organizatoriskos jautājumus ar mērķi samazināt cukura diabēta pacientu skaitu, kuriem attīstās šī smagā komplikācija - amputācija. Zviedrijā jau 20 gadus šis veselības aprūpes kvalitātes indikators tiek attīstīts un ir ieguldīti milzīgi resursi un zināšanas, lai mazinātu šīs komplikācijas rašanos. Zviedru kolēģi labprāt ir gatavi dalīties savās zināšanās un pieredzē ar visām trim Baltijas valstīm, lai mums arī veiksmīgi izdotos uzlabot cukura diabēta pacientu pēdu veselību.

Šobrīd norit projekta pirmā kārta: tiek apzināti, katrā valstī esošie resursi, organizācijas, kas ir atbildības par cukura diabēta pacientu aprūpi. Eksperti iepriekš pabijuši Lietuvā un Igaunijā un šajā pirmssvētku nedēļā viesojās arī Latvijā. Eksperti atzina, ka Latvijā ir ļoti labi kvalificēti speciālisti, ķirurgi, asinsvadu speciālisti, kuri var veikt šīs amputācijas nepieciešamības gadījumā, bet galvenais uzdevums ir novērst šīs amputācijas nepieciešamību. Lai to izdarītu, ir nepieciešams daudzu specialitāšu ārstu (ģimenes ārsts, dietologs, endokrinologs, neirologs, asinsvadu ķirurgs, ķirurgs u.c.) un vidējā medicīnas personāla ieguldījums kopējā darbā. Tāpat ļoti būtiski ir izglītot cukura diabēta pacientus par pareizu pēdu kopšanu un simptomiem, kuriem ir jāpievērš uzmanība.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra datiem Latvijā katru gadu vidēji 200 cukura diabēta pacientiem tiek veikta amputācija nekompensēta cukura diabēta dēļ. Jāatzīst, ka amputācija ir viena no tām komplikācijām, kas dramatiski pazemina pacienta un arī viņa tuvinieku dzīves kvalitāti, līdz ar to tai ir jāpievērš īpaša vērība un jādara viss iespējamais, lai samazinātu šīs komplikācijas biežumu. Lai šo problēmu risinātu, vispirms ir jāsaprot, kāda ir šī brīža situācija un ko mēs varam darīt, lai šo situāciju uzlabotu.

Eksperti no Latvijas aizbrauca apmierināti, jo redz iespējas, kā uzlabot situāciju Latvijā. Gaidīsim projekta turpinājumu un ceram, ka mūsu, Latvijas cukura diabēta pacientiem būs pieejams viss iespējamais, lai izvairītos no amputācijas cukura diabēta dēļ.