PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ājurvēda un akupunktūra

Ā. Cipruse, I. Ābele–Šrenka
Rietumu medicīnas stiprās puses ir reanimācija un ātrā palīdzība, Austrumu medicīnas — hronisku procesu ārstēšana. Praksē izmantojot ājurvēdas medicīnas sistēmu un/vai Ķīnas tradicionālo medicīnu, ir ievērojams ekonomisks iespaids uz pacienta maciņu, skatoties perspektīvā.

Antibiotiku, hormonu, vakcīnu uzvaras gājiens mūsdienu pasaulē gan akūtu, gan hronisku slimību ārstēšanā turpinās. Lietojot šos preparātus, jārēķinās ar iespējamām blakusparādībām: imūnsistēmas darbības nomākumu, čūlām, asiņošanu no kuņģa—zarnu trakta un citām, bet, lietojot ājurvēdiskos augu un minerālu preparātus, šādas blakusparādības nav novērojamas pat pēc ilgstošas lietošanas, kas hronisku slimību terapijā ir ļoti būtiski.

Dažas ājurvēdisko augu formulas, ko sauc par rasajanām, stiprina organismu un palielina tā aizsargspējas. Piemēram, nelielā pētījumā par rasajanas grupas preparātu čavanprašu pierādīts, ka, to lietojot, organisms labāk pārcieš stresu, uzlabojas organisma endokrīnās funkcijas, pazeminās kreatinīna līmenis, mukopolisaharīdu un slāpekļa līmenis urīnā.

Ājurvēdiskie augi un formulas iedarbojas plašā spektrā. Piemēram, Guggul rekomendē vairāk nekā 25 slimību gadījumā (reimatoīdā artrīta, osteoartrīta, neiroloģisku slimību, ādas slimību, anēmijas, bronhītu, endometrīta u.c. slimību). Šī plašā spektra iedarbība novērojama tāpēc, ka Guggul ir pretiekaisuma, antikoagulantu, hipolipidemizējošas un antibakteriālas īpašības.

Ājurvēdisko augu formulu drošumu pierādījis laiks. Šīs kombinācijas satur dabiskus antioksidantus, vitamīnus, minerālus, bioloģiski aktīvus steroīdus, alkaloīdus, glikozīdus un tanīnus lielā daudzumā.

Ķīnas tradicionālā medicīna ir viena no vecākajām nemedikamentozas iedarbības iespējām uz cilvēka ķermeni. PVO 2002. gada ziņojumā “Akupunktūra — klīnisko pētījumu kopsavilkums un rezultātu analīze” norādīts uz akupunktūras efektivitāti un ārstēšanas iespējām plaša slimību un traucējumu spektra gadījumā.

Etioloģiskā teorija

Ājurvēdiskā ārstēšana piemērojama visu veidu hronisku slimību gadījumā, jo tās etioloģiskā teorija ir nemainīga un nav atkarīga no slimības. Šo teoriju pamato “tridošas” — trīs došas (Vata, Pitta, Kapha) un to iesaiste sistēmu, apakšsistēmu un orgānu funkcionēšanā un darbību secībā. Došu līdzsvara izjaukšanas process, kas arī stingri definēts secībā un ietver sešus posmus, ājurvēdā tiek saukts par Shadkriyakala. Tieši tāpēc rezultāti hronisku slimību ārstēšanā ir tik labi. Nav praktiski ājurvēdisko terminoloģiju un etioloģisko teoriju tulkot vai kā citādi pielāgot Rietumu zinātniskajiem terminiem un skaidrojumiem, jo tad noteikti zudīs daļa nozīmes un daļa sanskrita vārdu plašuma un Rietumu terminoloģijā ieviesīsies cita, turklāt ievērojami šaurāka nozīme. Svarīgi paturēt prātā, ka ājurvēdas pieeja ķermenim un tā norisēm ir holistiska, turklāt etioloģisko teoriju izmanto visu dzīvo radību valstībā. Tātad tridošas ir ar universālām īpašībām visos dzīvajos organismos. Tridošāmizdala apakštipus jeb subdošas, kas atrodas katrā orgānā un to šūnās. Došas disbalanss rodas pēc kādas spēcīgas, neplānotas iedarbības — doša zaudē līdzsvaru organismā, bet tā nekur nepazūd, tikai uzkrājas, izplatās un secīgi tiek izjaukts iekšējais līdzsvars; šie izjaukšanas posmi ir stingri noteikti un nemainīgi, tas ir Shadkriyakala. Ir izmainījusies organisma iekšējā regulācijas sistēma — attīstās slimība. Jāaplūko sistēma kopumā, to nevar reducēt tikai uz vienu posmu vai tā daļu, jo došu funkcijas ir savstarpēji saistītas, sistēma jau sākotnēji ir holistiska.

Klīniskie pētījumi

Ājurvēda

Ājurvēdiskā pieeja izmantojama praktiski visu hronisko slimību terapijā. Veikti daudzi pētījumi ar ļoti labiem un statistiski ticamiem rezultātiem.  Pētījumā par 100 pacientiem ar hronisku nieru slimību, diabētisku nefropātiju konstatēja kreatinīna līmeņa pazemināšanos par 20,71 %, urea līmeņa pazemināšanos par 36,15 %, albuminūrijas samazināšanos par 36,7 % un hemoglobīna pieaugumu par 4,65 %. Pacientiem novēroja, ka mazinās tūska, krampji kājās, uzlabojas apetīte. Pētījums ilga vienu mēnesi.

Veikti pētījumi arī par tādu hronisku slimību ārstēšanu ar ājurvēdiskām metodēm kā reimatoīdais artrīts, bronhiālā astma, hronisks bronhīts, ekzēma, psoriāze, hronisks sinusīts, cukura diabēts, prostatas adenoma un vēzis, metaboliskais sindroms, hronisku sāpju sindroms.

Pētījumos piedalījušies no 120 līdz vairākiem tūkstošiem pacientu, pētījumu norises ilgums bijis atšķirīgs; novērtējot rezultātus, secināts, ka tie ir statistiski ticami un izmantojami. Pamatā rekomendē mainīt dzīvesveidu — uzturu, ieradumus, tad pievieno ājurvēdisko augu preparātus, veic ājurvēdiskās procedūras. Paralēli notiek klīniska uzraudzība, kad ar dažādām Rietumu medicīnas metodēm pierāda pozitīvus rezultātus.

Akupunktūra

Pētījumos Šanhajas Fizioloģijas institūtā pierādīts, ka akupunktūras iedarbība saistīta ar vairākiem asins humorālajiem faktoriem. Akupunktūras adatas kairinājums izsauc nervu receptoru atbildi, kas iet centra virzienā. Beijing Medical College, kā arī pētījumi citur ārpus Ķīnas rāda, ka akupunktūras adatas perifēriskas aplikācijas gadījumā pēc kairinājuma pārnešanas pa perifēriem nerviem un tractus ventrolateralis uz galvas smadzenēm izdalās tādi neirotransmiteri kā endorfīni, encefalīni, serotonīns, acetilholīns. Šīs vielas mazina sāpes, nostiprina imunitāti un regulē dažādas organisma funkcijas.

Akupunktūras darbības mehānismā iesaistīta arī simpātiskā adrenomedulārā sistēma, kā arī hipofīzes aktivācija. Mūsdienu pētījumos pierādīts, ka adatu terapija pozitīvi ietekmē organisma homeostāzes regulāciju un ka akupunktūra uzlabo organisma adaptīvos mehānismus, palielina tā pretošanās spējas, stresa uzveikšanas spējas un tādā veidā paātrina atveseļošanos.

Akupunktūra veicina imūnsistēmas šūnu veidošanos, paaugstina sāpes remdējošo endorfīnu līmeni, maina to ķīmisko vielu izstrādes mehānismu, kas ietekmē centrālo nervu sistēmu. Akupunktūra muguras sāpju pacientiem ļauj ievērojami samazināt lietojamo medikamentu daudzumu.

Akupunktūra ir droša, efektīva un visā pasaulē atzīta metode gan akūtu, gan hronisku muguras sāpju ārstēšanā, taču reālu labumu no adatu terapijas var gūt ne tikai hronisku muguras sāpju gadījumā, bet arī tad, ja ir sāpes kakla un plecu daļā, ceļgalos, kā arī hronisku galvassāpju, migrēnas, hronisku iegurņa sāpju sindroma, ginekoloģisku slimību, alerģiju, ekzēmas, nātrenes un stresa izraisītu veselības traucējumu gadījumā. Tā palīdz mazināt arī sūdzības, kas saistītas ar fibromialģiju: nogurumu, aizkaitināmību, hroniskas sāpes. Arī tādu smagu slimību kā neirodermīts gadījumā adatu terapija spēj stāvokli uzlabot.

Pilnu raksta versiju lasiet 2016. gada oktobra numurā!

Literatūra

  1. Клинические лекции. Н.А. Николаев Рига, 2004.
  2. Clinical Acupuncture & Moxibustion. Liu Gongwang, Akira Hyodo Huaxia. Publishing house, 2006.
  3. Терапия Акупунктурой. Клаус К. Шноренбергер “Balbe” Москва, 2003.
  4. Акупунктура в лечении заболеваний гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковой оси. Др.Батч Леви. Биоллогическая терапия Nr 1, том3, 2009.
  5. Рефлексотерапия, практическое руководство. Стояновский Д.Н.Москва 2008.
  6. Scientific Basis for Ayurvedic Therapies, CRC Press, 2004.
  7. Integrative medicine to tackle the problem of chrinic diseases, J-AII, 2010 Jan-Mar.
  8. The Maharishi Ayurveda Tretment of Ten Chronic Diseases-A Pilot Study, Netherlands Magazine of Integrative Science, 1989.
  9. Effects of Ayurvedic tretament on 100 patients of chronic renal failure, Ayu. 2011, Oct-Dec.