PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Astmas saistība ar aptaukošanos bērniem

Doctus
Bērniem bieži novēto astmu kopā ar palielinātu ķermeņa svaru. Līdz šim nebija zināms, vai astma veicina bērnu aptaukošanās epidēmijas attīstību.

Pētījuma mērķis bija novērtēt astmas un astmas medikamentu efektu uz aptaukošanās attīstību bērniem. Primārā analīzē tika iekļauti 2171  piecus – astoņus gadus veci bērni bez aptaukošanās, šos bērnus novēroja 10 gadus.Tika veikta arī neatkarīga analīze ar 2684 bērniem, kurus novēroja no 9,7 līdz 17,8 gadu vecumam.

Katru gadu bērniem tika mērīts svars un augums un visi bērni tika saklasificēti pēc ķermeņa masas indeksa kategrijās: normāls, liekais svars un aptaukošanās. Astmas statuss tika apzināts no vecāku aptaujām vai pašu bērnu ziņotā, ka ārsts ir diagnosticējis astmu.  Tika izmantots Koksa proporcionālo draudu modelis, lai novērtētu saistību starp astmu anamnēzē un aptaukošanās incidenci.

Pētnieki atklāja, ka bērniem, kuriem bija diagnosticēta astma pētījuma sākumā, bija par 51 % augstāks risks, ka attīstīsies aptaukošanās bērnībā un pusaudžu gados, salīdzinot ar bērniem, kuriem nebija astma pētījuma sākumā (HR=1,51; 95 % TI [1,08 – 2,10]), samērojot pēc jaucējfaktoriem. Astmas medikamentu lietošana samazināja risku, ka attīstīsies aptaukošanās (HR=0,57; 95 % TI [0,33 – 0,96]). Turklāt, pētnieki atklāja, ka pastāv statistiski ticama saistība starp astmu un aptaukošanos arī neatkarīgo bērnu grupā.

Pētnieki secina, ka bērniem ar astmu var būt paaugstināts aptaukošanās risks. Astmas medikamentu lietošana mazina aptaukošanās risku neatkarīgi no fizisko aktivitāšu līmeņa.

 

AVOTS: Am J Respir Crit Care Med. Published online January 20, 2017.