PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Triptāni droši lietošanai grūtniecības laikā

Doctus
Triptānu lietošana migrēnas ārstēšanai ir droša grūtniecības laikā, to lietošana nav saistīta ar nozīmīgiem teratogēniem efektiem, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt triptānu ekspozīciju saistībā ar grūtniecības iznākumu.

Tika veikts perspektīvs novērojuma pētījums ar 432 grūtniecēm, kuras lietoja triptānus migrēnas ārstēšanai. Grūtniecības iznākums tika salīdzināts sievietēm ar migrēnu un bez migrēnas. Primārais iznākums bija nozīmīgi iedzimti defekti un spontāni aborti; sekundārie iznākumi bija priekšlaicīgas dzemdības, dzimšanas svars, grūtniecības komplikācijas un dzemdību stimulēšana.

Salīdzinot ar grūtniecēm bez migrēnas, grūtniecēm ar migrēnu nekonstatēja biežākus iedzimtus defektus (OR samērots = 0,84; 95 % TI [0,4 – 1,9]), spontānus abortus (OR samērots = 1,2; 95 % TI [0,9 – 1,7]), priekšlaicīgas dzemdības (OR samērots = 1,01; 95 % TI [0,7 – 1,5]) vai preeklampsiju (OR samērots = 1,33; 95 % TI [0,7 – 2,5]).

Pētnieki secina, ka triptāni nav teratogēni. Ja tiešām ir nepieciešama to lietošana grūtniecības laikā, tad labākā izvēle ir sumatriptāns. Detalizētāka ultrasonogrāfija būtu jāveic pirmajā trimestrī, ja tiek lietots, kāds cits mazāk izpētīts triptāns.

 

AVOTS: Spielmann K, Kayser A, Beck E, et al. Pregnancy outcome after anti-migraine triptan use: A prospective observational cohort study. Cephalalgia. Published July 31, 2017