PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Klīniskie gadījumi

Plaušu bojājums reimatoīdā artrīta pacientam

Šā klīniskā gadījuma mērķis ir akcentēt autoimūna iekaisuma artrīta izpausmes ārpus locītavām, ilgtermiņa komplikācijas neadekvātas terapijas gadījumā, kā arī atgādināt par pacienta līdzestības nozīmi hroniskas, sistēmiskas slimības gadījumā.

S. Kadiķe

Tūska un izsitumi. Ceļš līdz diagnozei

Dermatomiozīts ir reta sistēmiska slimība, kuras diagnostikai un atpazīšanai nepieciešama precīza un mērķtiecīga pacienta anamnēzes datu noskaidrošana un pacienta izmeklēšana, jo šīs slimības izpausmes (ādas bojājums un proksimālo muskuļu nespēks) var šķist nespecifiskas un tās viegli sajaukt ar citu patoloģiju izpausmēm.

V. Lavrentjevs, D. Andersone, R. Jagmane

Recidivējoša kreisās plaušas bulloza emfizēma

Klīniskā gadījuma demonstrācijā paciente ar bullozu emfizēmu, kam raksturīgi emfizematozi pūšļi ar pilnīgu plaušu audu destrukciju, kuru diametrs pārsniedz 1 cm. Šīs bullas nepiedalās oksigenācijā un var izraisīt aizdusu, sāpes krūškurvī, hipoksiju, var komplicēties ar pneimotoraksu, infekcijām un malignitāti.

D. Mežale, N. Vorobjova, I. Štrumfa

Novēlota vizīte pie bērnu psihiatra

Laikus pamanot izmaiņas bērna psihiskajā stāvoklī un nekavējoties konsultējoties pie bērnu psihiatra, iespējams palēnināt vai pat novērst stāvokļa progresēšanu un attīstību līdz hroniskam stāvoklim, bērnam pieaugot. Rakstā aplūkoti četri gadījumi, kad speciālista vizīte būtu bijusi nepieciešama agrāk, un izcelti faktori, kam īpaša uzmanība būtu jāpievērš savlaicīgi.

R. Logins, A. Riževs

Vesta sindroms — bērnu neirologu bieds?

Klīniskā gadījuma demonstrācijas mērķis — aktualizēt retu neiroloģisku sindromu, raksturot terapijas iespējas un efektivitāti un parādīt Latvijā veiktā pētījumā iegūtus datus par sindroma biežumu, klīnisko ainu, agrīnas diagnostikas un ārstēšanas nozīmi.

L. Liepiņa, J. Strautmanis