PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Klīniskie gadījumi

Recidivējošs polihondrīts

Klīniskā gadījuma demonstrācijas mērķis — aktualizēt retu autoimūnu skrimšļaudu patoloģiju, slimības radītās komplikācijas un raksturot empīriskās terapijas pamatprincipus, kas izriet no atsevišķiem publicētiem klīniskiem gadījumiem.

D. Andersone

Akūts toksisks hepatīts

Klīniskajā gadījumā aprakstīts pacients ar akūtu toksisku hepatītu: pacienta stāvoklis bija smags, stacionēšanas laikā tas vēl vairāk pasliktinājās. Klīniskā gadījuma aprakstā lasiet par ārstu veiktajiem izmeklējumiem un izvēlētajiem ārstēšanas veidiem.

S. Lugovska, P. Aldiņš, A. Stāka

Kas slēpjas aiz tahikardijas?

Gados jauniem pacientiem sūdzības par sirdsklauvēm ne vienmēr ir tikai neiroveģetatīvas distonijas pazīme, bet klīniski nozīmīgs simptoms, kura diferenciāldiagnostika jāzina visu specialitāšu ārstiem. Klīniski diagnosticējot kādu no multiplas endokrīnas neoplāzijas (MEN) sindromiem, vienmēr jāatceras par to autosomāli dominanto (AD) pārmantošanas veidu un pirmās pakāpes radinieku ģenētisko sijājošo diagnostiku, lai savlaicīgi profilaktiski ārstētu un novērotu dinamikā.

D. Seisuma, N. Fokina, I. Puzaka, Z. Narbuts

Meningoencefalīts

Ir jāizturas uzmanīgi pret izmaksām — izmeklējumiem, terapiju, tomēr, ja iepriekš būtu zināms, ka paciente ir HIV pozitīva, ērču encefalīts šajā gadījumā, visticamāk, nebūtu diagnosticēts. Šoreiz lēnā diagnostika deva pareizu diagnozi, bet pacientes stāvoklis tāpēc nemainījās; iznākums, visticamāk, būtu tāds pats.

U. Dumpis, A. Stāka

Hipersensitīvs pneimonīts

Hipersensitīvs pneimonīts vairāk uzskatāms par sindromu, jo skar gan alveolas, gan bronhiolas, gan plaušu interstīciju. Tā ir imunoloģiski noteikta atbildreakcija uz dažādu organisku vai mazmolekulāru ķīmisku vielu (haptēnu) atkārtotu inhalāciju. Atkārtotas un ilgstošas saskares gadījumā var veidoties neatgriezenisks plaušu bojājums.

Z. Kravale, E. Mauliņš, A. Stāka, L. Bondare

Aspergilloze

Šoreiz nevis viens klīniskais gadījums, bet trīs it kā nesaistīti klīniskie gadījumi, kas tomēr izrādās saistīti, tiem visiem ir viens ierosinātājs — Aspergillus spp. Šie klīniskie gadījumi liek atcerēties par aspergillām rezistentu slimību gadījumā.

D. Seisuma, A. Vilde, P. Aldiņš