PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Brokastis agrāk no rīta var pazemināt 2.tipa cukura diabēta attīstības risku

Doctus
Brokastis agrāk no rīta var pazemināt 2.tipa cukura diabēta attīstības risku
Freepik.com
Brokastošana pēc pulksten 9.00 palielina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu par 59 %, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri ēd brokastis pirms pulksten 8.00. Šis ir galvenais secinājums pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 100 000 dalībnieku no Francijas kohortas. Rezultāti liecina, ka var samazināt cukura diabēta risku ne tikai mainot to, ko ēdam, bet arī to, kad ēdam.

Pārtikas uzņemšanai ir galvenā loma diennakts ritmu regulēšanā, kas modulē glikozes un lipīdu homeostāzi. Tomēr trūkst pētījumu, kas pētītu saistību ar ēdienreizes laiku un 2. tipa cukura diabēta sastopamību. Šī pētījuma mērķis bija izpētīt ēdienreizes laika, ēdienreižu skaita un nakts badošanās ilguma saistību ar 2.tipa cukura diabēta attīstību.

Kopumā pētījumā tika iekļauti 103 312 pieaugušie (79 % sieviešu, vidējais vecums pētījuma sākumā bija  42,7 (SD = 14,6)) no NutriNet-Santé kohortas (2009–21). Dalībnieku ēdienreižu laiks un biežums tika novērtēts, izmantojot atkārtotus 24 stundu uztura ierakstus, un tika aprēķināts vidēji no pirmajiem 2 novērošanas gadiem (5,7 ieraksti uz dalībnieku). Ēdienreižu laika, ēšanas reižu skaita un nakts badošanās ilguma saistība ar 2.tipa cukura diabēta attīstību tika novērtēta, izmantojot daudzfaktoru Cox proporcionālos draudu modeļus, kas pielāgoti zināmiem riska faktoriem.

Vidēji 7,3 gadu novērošanas gadu laikā tika konstatēti 963 jauni 2.tipa cukura diabēta gadījumi. Salīdzinot ar dalībniekiem, kas parasti ieturēja pirmo ēdienreizi pirms pulksten 8.00, tiem, kas ēda pēc pulksten 9.00, 2.tipa cukura diabēta sastopamība bija lielāka (HR = 1,59, 95 % TI [1,30 – 1,94]). Pēdējās ēdienreizes laiks nebija saistīts ar 2.tipa cukura diabēta attīstību.  Katra papildu ēšanas epizode bija saistīta ar mazāku 2.tipa cukura diabēta sastopamību (HR = 0,95, 95 % TI [0,90 – 0,99]). Nakts badošanās ilgums nebija saistīts ar 2.tipa cukura diabēta sastopamību, izņemot dalībniekus, kas brokastoja pirms 8.00 un badojās> 13 stundas visu nakti (HR = 0,47, 95 % TI [0,27–0,82]).

Šajā lielajā perspektīvajā pētījumā vēlāka pirmā maltīte bija saistīta ar lielāku 2.tipa cukura diabēta sastopamību. Ja tas tiks apstiprināts citos liela mēroga pētījumos, 2.tipa cukura diabēta profilaksē jāapsver agras brokastis.

AVOTS: Palomar-Cros A, Srour B, Andreeva VA, et al. Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort. International Journal of Epidemiology, 2023