Sojas un piena olbaltumvielas samazina sistolisko asinsspiedienu

Piena un sojas olbaltumvielas ir saistītas ar zemāku sistolisko asinsspiedienu, salīdzinot ar rafinētiem ogļhidrātiem, ziņo Amerikas Sirds asociācijas žurnālā (Circulation) publicētais pētījums. 

Pētījuma rezultāti vēsta, ka aizvietojot ikdienas uzturā rafinētos ogļhidrātus ar ēdieniem un dzērieniem, kas satur daudz sojas vai piena olbaltumvielas, izdodas ārstēt paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī tie ir profilaktiski pret hipertensijas attīstību.

Šis nejaušinātais, klīniskais pētījums ir pirmais pierādījums, ka piena olbaltumvielas samazina asinsspiedienu cilvēkiem ar pre-hipertensiju un 1.pakāpes hipertensiju.

Pētījuma dalībniekiem, kuri saņēma piena olbaltumvielas bija par 2,3mmHg zemāks sistoliskais asinsspiediens, nekā tiem, kuri lietoja rafinētos ogļhidrātus (p

352 pētījuma dalībniekiem bija paaugstināts augsta asinsspiediena risks vai vieglas šīs slimības pazīmes. Pētījuma dalībnieki bija vecumā no 22 gadiem, kuriem sistoliskais asinsspiediens bija robežās no 129 līdz 159mmHg. Nejaušināti tika sadalīts, kurš dalībnieks saņems 40 gramus sojas olbaltumvielas, piena olbaltumvielas vai rafinētos ogļhidrātus katru dienu, astoņas nedēļas ilgi. Tika izmantoti uztura bagātinātāji, kas ļāva zinātniekiem salīdzināt sojas un piena olbaltumvielu un rafinēto ogļhidrātu ietekmi uz asinsspiedienu, neizmainot nātrija, kālija un kalcija līmeni. Katrai astoņu nedēļu fāzei sekoja novērošanas periods trīs nedēļas bez šiem uztura bagātinātājiem. Asinsspiediens tika mērīts trīs reizes katrā no divām klīniskajām vizītēm pirms un divām klīniskajās vizītēs pēc katras astoņu nedēļu fāzes, tika iegūtas asinsspiediena izmaiņas par katru uztura bagātinātāja lietošanas periodu. Pētījuma rezultāti neuzrādīja diastoliskā asinsspiediena pazemināšanos. Zinātnieki atzīst, ka atklātās sistoliskā asinsspiediena atšķirības ir nelielas individuālā līmenī, bet tās ir ļoti svarīgas populācijas līmenī. Pamatojoties uz iepriekš veiktajiem pētījumiem, sistoliskā asinsspiediena samazinājums par 2mmHg var samazināt insulta izraisītus nāves gadījumus par 6%, nāvi no sirds slimībām par 4% un kopējo nāves gadījumu skaitu par 3%.

Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka uzturs ar zema tauku satura piena produktiem samazina asinsspiedienu. Gandrīz 75 miljoniem amerikāņu ir paaugstināts asinsspiediens, klusais „slepkava”, kas var rezultēties ar infarktu, sirds mazspēju, insultu, nieru bojājumiem un citiem potenciāli fatāliem notikumiem.

 

Uz augšu ↑