PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Eiropas līmenī spriež par cukura diabēta epidēmiju

Doctus
Patlaban cukura diabēts ietekmē vairāk kā 32 miljons Eiropas Savienības iedzīvotāju dzīves. Slimnieku skaits ir augošs gan ES, gan Latvijā. Šonedēļ Eiropas Parlaments apstiprinājis rezolūciju, kas aicina uzlabot sadarbību pētniecībā un priekšplānā izvirzīt agrīnu cukura diabēta diagnostiku un profilaksi.

Eiropas parlamenta (EP) deputāti norādījuši, ka stratēģija jākoncentrē uz cukura diabēta novēršanu, diagnosticēšanu, pārvaldību, izglītošanu par šo slimību un pētniecību, informē EP Latvijas informācijas birojs.

Šobrīd daudzās Eiropas Savienības dalībvalstīs nav nacionālās programmas, lai mazinātu saslimstību ar cukura diabētu, tāpēc Eiropas Parlamenta (EP) deputāti mudina ar ES mērķprogrammām finansēt pētījumus par diabētu. Komisijai jāizstrādā kopējus, standartizētus kritērijus un metodes datu apkopošanai par diabētu un sadarbībā ar dalībvalstīm koordinēt, apkopot, reģistrēt, pārraudzīt un pārvaldīt visaptverošus diabēta epidemioloģiskos datus un ekonomiskos datus par diabēta profilakses un pārvaldīšanas tiešajām un netiešajām izmaksām.

EP deputāti norādījuši, ka ES un dalībvalstīm jāīsteno profilakses programmas, saskaņā ar kurām skolās izglītotu par veselīgiem uztura un fizisko aktivitāšu paradumiem, par veselīga uztura un fizisko aktivitāšu pieeju.

Patlaban cukura diabēta diagnostika Eiropas Savienībā nereti ir novēlota, kā rezultātā cilvēka veselība būtiski pasliktinās. EP deputāti vēlas, lai dalībvalstis savās nacionālās programmās agrīno diagnostiku izvirzītu kā prioritāti.

Statistiskā informācija

  • Cukura diabēts ir viena no visizplatītākajām neinfekcijas slimībām, kas saskaņā ar aplēsēm skar vairāk nekā 32 miljonus ES iedzīvotāju, sasniedzot gandrīz 10 % no ES kopējā iedzīvotāju skaita, un papildus 32 miljoni iedzīvotāju cieš no glikozes tolerances traucējumiem, kas, ļoti iespējams, var attīstīties par cukura diabētu.
  • Aplēses liecina aptaukošanās epidēmijas dēļ, arī Eiropas iedzīvotāju novecošanās dēļ un citu vēl neatklātu faktoru dēļ līdz 2030. gadam Eiropā ar cukura diabētu slimo cilvēku skaits palielināsies par 16,6%
  • ik gadu no cukura diabēta Eiropas Savienībā mirst 325 tūkstoši cilvēku, jeb viens ES pilsonis katrās divās minūtēs

Dati par Latviju

Latvijas Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka:

  • 2009. gada beigās Latvijā bija reģistrēti 67 340 cukura diabēta pacienti;
  • 2010. gada beigās bija reģistrēti 72 654 cukura diabēta pacienti, no kuriem:
    • 68 217 - 2. tipa cukura diabēts,
    • 3 891 - 1. tipa cukura diabēts,
    • 543 - cits precizēts cukura diabēts,
    • 3 - neprecizēts cukura diabēta tips.
  • 2011. gada dati vēl nav apkopoti, speciālistu aplēses liecina, ka varētu būt 75-77 tūkstoši cukura diabēta pacientu;
  • ik gadu no jauna tiek reģistrēti apmēram 7-8 tūkstoši cukura diabēta pacientu;
  • epidemioloģiskie dati liek domāt, ka patiesais cukura diabēta pacientu skaits sasniedz jau gandrīz 5% no vispārējās populācijas.

 

 EP deputātu debašu video (izvēlēties14.03.2012) - šeit