PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cik apmierināti ar savstarpējām attiecībām ir ārstu dzīvesbiedri?

Doctus
"Parādiet man ārstu, kura sieva ir laimība, un es Jums paradīšu vīrieti, kurš ir pametis novārtā savu praksi," vēsta senas karikatūras virsraksts. Joks vēsta, ka tā ir norma, ka ārstu laulības ir nelaimīgas. Lai apgāztu šo pieņēmumu, Maijo klīnikā tika veikts pētījums.

Pētījuma mērķis bija novērtēt ārstu attiecības ar laulāto/partneri. Ārstu laulāto / partneru aptauja tika veikta 2011.gadā no 17. augusta līdz 12.septembrim. Ar aptaujas palīdzību tika noskaidrota demografiskā informācija, partnera nodarbošanās, ārsta darba cikls. Ārsta laulātais/ partneris novērtēja arī apmierinātību savstarpējās attiecībās un to, kā ārsta darba dzīve ietekmē savstarpējās attiecības.

No 1644 uzrunātajiem dzīvesbiedriem, atbildēja 891 (54,2%). Lielākā daļa atbildējušo dzīvesbiedru (86,8%) atbildēja, ka ir apmierināti ar savstarpējām attiecībām ar partneri ārstu.  Apmierinātība cieši korelēja ar laiku, ko partneri veltīja viens otram katru dienu. Par spīti kopējai apmierinātībai, dzīvesbiedri atzina, ka ārsti bieži pārnāk mājās pārāk aizkaitināti un noguruši, lai iesaistītos mājas aktivitātēs, vai arī mājās turpina strādāt. Daudzfaktoru analīze uzrādīja, ka katra minūte, kas tiek pavadīta nomodā kopā ar partneri, uzlabo apmierinātību ar savstarpējām attiecībām, un ir novērojams devas-atbildes efekts. Partnera profesionālais raksturojums, piemēram, darba stundas nedēļā, specilaitāte un prakses uzstādījumi) neietekmēja apmierinātību ar attiecībām tik lielā mērā kā to ietekmēja naksts izsaukumu skaits nedēļas laikā.

Pētnieki secināja, ka kopumā ārstu dzīvesbiedri ir apmierināti ar savstarpējām attiecībām. Vidējais laiks, kas tiek veltīts partnerim katru dienu ir galvenais faktors, kas nosaka apmierinātību savstarpējās attiecībās.

Ar pilnu pētījuma tekstu var iepazīties Maijo klīnikas mājaslapā.