PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Agrīna cukura diabēta ārstēšana un sirds slimību risks

Doctus
Divas ārstēšanas metodes, kas palēnina cukura diabēta progresēšanu, pasargā pacientu arī no sirds slimību attīstības, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Pētnieki analizēja intensīvas dzīvesveida izmaiņu vai medikamenta - metformīna efektu uz holesterīna un triglicerīdu līmeni. Pētījuma rezultātā pētnieki secināja, ka abi ārstēšanas veidi pozitīvi ietekmē holesterīna un triglicerīdu līmeni.

Kardiovaskulārās slimības ir visbiežākais nāves un nespējas iemesls cilvēkiem ar cukura diabētu. Pētījuma rezultāti uzrādīja terapeitisko efektivitāti gan palēninot cukura diabēta progresēšanu, gan samazinot sirds slimību risku.

Tas bija nejaušināta iedalījuma klīniskais pētījums, kurā anlizēja asins paraugus 1645 cilvēkiem ar glikozes traucējumiem. Pacientus nejaušināti iedalīja trīs grupās: vieniem nozīmēja metformīnu, otriem - placebo, trešajiem - intensīvu dzīvesveidu modificējošu programmu.  Pētnieki salīdzināja asins paraugus pētījuma sākumā un gadu pēc iejaukšanās. Pacientiem, kuriem nozīmēja dzīvesveidu modificējošu programmu, novēroja triglicerīdu līmeņa pazemināšanos. Gan metformīnu saņēmušo pacientu grupā, gan dzīvesveida intervencijas grupā novēroja nelielu zema blīvuma lipoproteīna samazināšanos, kā arī augsta blīvuma lipoproteīnu paaugstināšanos, kas rezultējas ar samazinātu sirds slimību risku.

Pētnieki atzīst, ka uzsākot agrīnu cukura diabēta ārstēšanu ar metformīnu vai dzīvesveida izmaiņām, iespējams ne tikai mazināt cukura diabēta progresēšanu, bet arī samazināt sirds slimību risku pacientu populācijā.

 

Pirmavots: Endocrine Society (2013, August 27). Early diabetes interventions may also reduce heart disease risk. ScienceDaily. Retrieved August 28, 2013.