PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kāpēc medikamenti nav vienlīdz efektīvi visiem?

Doctus
Kāpēc cilvēki dažādi reaģē uz vieniem un tiem pašiem medikamentiem? Pirmo reizi pētnieki ir ķetinājuši ģenētiskos un vides faktorus, kas saistīti ar medikamentu reakcijām, pietuvojoties soli tuvāk, lai pateiktu, kā medikamenti mūs ietekmē.

Pētnieki no Britu Kolumbijas universitātes pakļāva 6000 rauga celmus 3000 medikamentu iedarbībai. Rauga celmi tika izmainīti, lai varētu izmērīt to atbildes reakcijas. Pētnieki atklāja, ka rauga šūnām ir apmēram 50 veidi, kā tās reaģē uz jebkādu medikamentu.

Šie 50 nozīmīgākie atbildes veidi, zināmi kā gēnu paraksti, ir kā pirkstu nospiedumi, kas identificē visus gēnus un to saistību ar specifisku medikamentozu ārstēšanu.

Šis salīdzinoši nelielais gēnu parakstu skaits nozīmē, ka iespējams izmantot personas genomu, lai prognozētu iespējamo atbildes reakciju uz medikamentu lietošanu. Tas var atvieglot arī efektīvākās terapijas izvēli.

Pētnieki atzīst, ka šis ir sākums kartes zīmēšanai, lai labāk izprastu medikamentu atbildes reakcijas katram pacientam, tas nebūs viegli, bet šī pētījuma rezultāti uzrāda, ka šī ir atrisināma problēma. Corey Nislow, pētījuma vadošais autors, atzīst, ka šie pētījumi palīdz labāk saprast kā un kāpēc daži medikamenti konkrētam pacientam palīdz, savukārt citi nē.

Šie atklāji var būt noderīgi arī vēža ārstēšanā. Pētnieki identificēja visus gēnus, kas ir būtiski nepieciešami šūnas augšanai, kad sūnas ir pakļautas ķīmiskai iedarbībai. Vēzis ir šūnas, kas aug nekontrolēti, šis pētījums norāda uz dažādām stratēģijām, kas būtu jāņem vērā, izstrādājot jaunus medikamentus, kas mērķēti uz konkrētiem gēniem.

Pirmavots: Lee AY,  St.Onge RP, Proctor MJ,et al. Mapping the Cellular Response to Small Molecules Using Chemogenomic Fitness Signatures. Science, 2014; 344 (6180): 208.