PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Reimatoīdais artrīts var paaugstināt HOPS attīstības risku

Doctus
Pētījumā atklāts, ka reimatoīdais artrīts var paaugstināt hroniskas obstruktīvas plaušu slimības (HOPS) attīstības risku, rezultāti publicēti žurnālā Arthritis Care & Research.

Pētījumā mēģināja noskaidrot, vai pastāv saistība starp HOPS un iekaisumu, paceļot jautājumu par hronisku iekaisīgu slimību, piemēram, reimatoīdā artrīta, lomu HOPS attīstībā. Pētījuma mērķis bija novērtēt HOPS hospitalizāciju risku pacientiem ar reimatoīdo artrītu un salīdzināt šo risku ar vispārējo populāciju.

Pētījumā tika izmantoti administratīvie veselības dati, lai salīdzinātu reimatoīdā artrīta pacientu kohortu ar vispārējo populāciju.  Pētījums tika veikts Britu Kolumbijā laika periodā 1996.gada janvāris – 2006.gada decembris. HOPS iznākums tika definēts kā hospitalizācija ar primāru HOPS kodu. Tika rēķināta incidence, 95 % TI, incidences biežuma attiecība (IRR). Tika izmantots Koks proporcionālo draudu modelis, lai novērtētu HOPS risku pacientiem ar reimatoīdo artrītu, salīdzinot ar vispārējo populāciju, samērojot rezultātus pēc iespējamiem jaucējfaktoriem.

Pētījumā tika analizēta informācija par 24 625 pacientiem ar reimatoīdo artrītu un 25 396 cilvēki bija kontroles grupā. HOPS hospitalizāciju incidence bija augstāka pacientiem ar reimatoīdo artrītu, salīdzinot ar kontroles grupu (IRR=1,58; 95 % TI [1,34 – 1,87]). Pēc samērošanas ar iespējamiem jaucējfaktoriem, pacientiem ar reimatoīdo artrītu bija par 47 % augstāks risks, ka pacients tiks hospitalizēts ar HOPS, salīdzinot ar kontroles grupu. Paaugstināts risks saglabājās arī pēc samērošanas pēc smēķēšanas statusa un dažādām HOPS definīcijām.

Pētnieki secināja, ka populācijā balstītā kohortā pacientiem ar reimatoīdo artrītu ir par 47 % augstāks HOPS hospitalizāciju risks, salīdzinot ar vispārējo populāciju. Balstoties šajos rezultātos vairāk būtu jāpievērš uzmanība elpošanas sistēmas veselībai pacientiem ar hroniskām iekaisīgām  slimībām. 

 

AVOTS: McGuire K, Avina-Zubieta JA, Esdaile JM, et al. Risk of Incident Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) in Rheumatoid Arthritis: A Population Based Cohort Study. Arthritis Care & Research, 2017