PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cukura uzņemšana grūtniecības laikā un paaugstināts astmas un alerģiju risku bērniem

Doctus
Liela cukura daudzuma uzņemšana grūtniecības laikā paaugstina alerģiju un alerģiskas astmas risku bērniem, secināts Londonā veiktā pētījumā ar gandrīz 9000 mātes un bērna pāriem.

Iespējamā saistība starp mātes uzņemto cukura daudzumu grūtniecības laikā un respiratorām un atopiskām slimībām bērniem līdz šim nebija pētīta. Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp mātes uzņemto cukura daudzumu grūtniecības laikā un bērna respiratorajām un alerģiskajām slimībām. Uzņemto cukura daudzumu noskaidroja ar uztura aptauju, savukārt bērniem diagnosticētās slimības piefiksēja, kad bērni bija 7 – 9 gadus veci, tika fiksēta informācija par ārsta diagnosticētu astmu, sēkšanu, siena drudzi, ekzēmu, atopiju, kopējo IgE koncentrāciju serumā un plaušu funkciju. Kopumā bija pieejama informācija par 8956 mātēm un viņu diētas paradumiem grūtniecības laikā un vismaz vienu interesējošo iznākumu.

Pēc samērošanas pēc iespējamiem jaucējfaktoriem, brīvā cukura uzņemšana grūtniecības laikā bija pozitīvi saistīta ar atopiju (OR augstākā cukura uzņemšanas kvintīle pret zemāko bija 1,38; 95 % TI [1,06 – 1,78]; p<0,05) un atopisku astmu (OR=2,01; 95 % TI [1,23 – 3,29]; p<0,05). Šādas saistības netika konstatētas attiecībā uz uztura uzņemšanu agrīnā bērna vecumā.

Pētījuma rezultāti pierāda, ka liela cukura daudzuma uzņemšana grūtniecības laikā ir saistīta ar paaugstinātu atopiju un atopiskas astmas risku bērniem, neatkarīgi no uzņemtā cukura daudzuma bērnībā.

 

AVOTS: Annabelle Bédard, Kate Northstone, A. John Henderson, Seif O. Shaheen. Maternal intake of sugar during pregnancy and childhood respiratory and atopic outcomes. European Respiratory Journal, 2017; 50 (1): 1700073