PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem
Autori
Skatīt visus
Diāna Ričika

Diāna Ričika

Doctus galvenā redaktore
Diana.Ricika@doctus.lv

Visi autora raksti

Kā atvērt privātu klīniku krīzes laikā? Piecu dakteru klīnika – kā veiksmīgas laulības

Piecām ginekoloģēm - Sarmītei Lejniecei, Ilzei Lieljurei, Sandrai Tamanei, Santai Lauskai un Ilzei Vībergai - pieder mazliet vairāk nekā 500 kvadrātmetru liela prakses māja - divstāvu ēka tiešā Rīgas centra tuvumā. Glīti izremontēta. Īpašumu par relatīvi lielu summu iegādājušās 2005. gadā, būvējušās, kad celtnieki dzīvojuši uz "zaļā zara", saņēmušas arī neparedzētus finansiālus belzienus.

D. Ričika

Hallo! Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis...

Darba dienās no plkst. 18:00 līdz 8:00, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti 20 ģimenes ārsti un ārstu palīgi pie konsultatīvā tālruņa (66016001) nomaina cits citu. Pīķa stundās – no pulksten sešiem līdz vienpadsmitiem vakarā –, kā arī brīvdienās vienlaikus strādā četri ārsti un viņu palīgi, bet naktī pie tālruņa dežurē viens. Visi ar nopietnu darba stāžu.

D. Ričika

Pārrāvums starp veselības un sociālo aprūpi

Pacients pie ārsta nokļūst ne tikai ar savu slimību, bet arī sociālo statusu. Sociālo gadījumu slogs aug – 28% iedzīvotāju Latvijā draud ieslīgt nabadzībā. Vientuļi, trūcīgi un guloši pacienti, kuru tuvinieki maizi pelna Eiropā; pacienti bez dzīvesvietas un darba; bērni, kas slimnīcā paliek ilgāku laiku, jo vecākiem nav naudas transportam, lai atvasi izvadātu uz procedūrām dienas stacionārā...

S. Razgale, D. Ričika, I. Vainovska

Farmaceits vakcinēs, biežāk skrīnēs slimības un koriģēs terapiju?

Vēsturiski jau ar pirmajām reglamentējošām hartām tika noteikts, ka farmaceits nenodarbojas ar ārstniecību, savukārt ārsts – ar zāļu izsniegšanu. Lai arī sen un strikti sadalīti, kompetences lauciņi pašlaik pasaulē nedaudz mainās. Farmaceits sevi piesaka ne tikai kā zāļu izsniedzēju, bet daudz pilnasinīgāku primārās veselības aprūpes speciālistu. Kā paplašinās farmaceitiskās aprūpes robežas?

M. Zvaigzne, D. Ričika

Latvijas ģimenes ārstes pieredze Portugālē

LILITA SUKURE Portugālē mīt divus gadus un Latvijas apciemojumam vasaras beigās bija izbrīvējusi nedēļu. Iemesls mērotajiem 4000 kilometriem – dēla kāzas. Vecākā meita Agne šo ciemošanos izvērta vēl intensīvāku – sarunāja mammai intervijas ar vairākiem Latvijas preses izdevumiem, uzstājot, ka jāpastāsta, ko nozīmē mesties citas valsts darba tirgū.

D. Ričika

Uz lielā ekrāna jau piektā ārstu producētā spēlfilma

Novembra beigās kinoteātrī "Splendid Palace" ieintriģētu draugu, kolēģu un labvēļu lokā uz lielā ekrāna triumfēja "Vilkatis Group" jau piektā spēlfilma - "Krāsaini...". Filma ir par medicīnas studentēm, kuras inscenē kāzas. Andris Skride stāsta, ka filma tapusi pusgadu. Scenārija aizmetņi radās maijā, filmēšana sākās jūnijā. Filmējis profesionāls operators. Filmēšanas pārsvarā notika Rīgā! Arī Stradiņa slimnīcā!

D. Ričika

Apbalvos ar Atzinības krustu

Latvijas dzimšanas dienā - 18. novembrī - prof. Jāzepam Keišam Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniegs Atzinības krusta IV šķiru. Prof. Jāzeps Keišs, kurš vada Latvijas infektoloģijas centra 4. Aknu slimību nodaļu, par infektologu un hepatologu strādā 41 gadu. Profesors ir iemīļots lektors gan studentu, gan pieredzējušu ārstu auditorijā. Kolēģis ar lielo burtu - viņam viegli palūgt padomu. Izcils diplomāts attiecībās. Un sirdsgudrs cilvēks.

D. Ričika

Kā kļūt par pacientu mīlētu ārstu?

Esat mēģinājuši sevi "iegūglēt" un uzzināt, ko par jums domā jūsu pacienti? Žurnālā The New England Journal of Medicine psihiatre Shaili Jain no Stenforda universitātes apraksta savas atziņas pēc šāda atsauksmju sērfošanas piedzīvojuma. 0,22 sekundēs meklētājprogramma parāda 1540 rezultātus.

D. Ričika

Jājūt, vai tā zarniņa tevi gaida. Gastroenteroloģe Jeļena Derova

Gastroenteroloģi un gastrointestinālās endoskopijas speciālisti JEĻENU DEROVU viegli iedomāties kā business women: gudra, apsviedīga, lietišķa, atbildīga un šarmanta. Ar krampi. Nu, protams, viņai tāds ir! Kā gan citādi viņa spētu veiksmīgi attīstīt un vadīt Gastroklīniku Latvijas Jūras medicīnas centrā un turēt savās rokās Gastroenteroloģijas kongresa tehnisko organizāciju.

D. Ričika

“Olainfarm” nopērk 18 aptiekas. Tas ir tikai sākums

2. novembrī tika parakstīts līgums, kas apliecina, ka AS "Olainfarm" ir iegādājies 100% kapitāldaļu Mārim Rēvaldam un Ilmāram Pajustem piederošajā SIA "Ilmas aptiekas", kā arī SIA "Juko99". Šiem uzņēmumiem kopā pieder 18 aptiekas Rīgā, Pierīgā, Vidzemē un Kurzemē. AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins pastāstīja, ka tas ir tikai sākums, tehniski jau ir sagatavoti un tuvākajās dienās/nedēļās tiks parakstīti līgumi ar vēl dažiem nelieliem tīkliem, tādejādi kopumā "Olainfarm" tīklā būs 30 aptiekas.

D. Ričika

Katrā zaudējumā ir kāds ieguvums. Ķirurģe un tulkotāja Biruta Liede

BIRUTA LIEDE mani gaida Rīgas autoostā. Ar ceļa somām – pēc dažām stundām aties prāmis uz Stokholmu, kur viņa dzīvo vairāk nekā 12 gadu. Sirmie mati sapīti bizē un atsprausti pakausī. Acis gaišas. Sarunājoties viņa daudz skatās acīs. Bijusī Liepājas slimnīcas ķirurģijas nodaļas vadītāja, tagad tulkotāja no zviedru valodas saka: “Lūdzu, nerunājiet par maniem gadiem! Kādi septiņdesmit pieci?! Es tos nejūtu!” Viņa ir atteikusies no vārdiem “nekad”, “nekur”, “nekas”. “Aktivitāti jau nevar “uzsmērēt” – vai nu tā ir, vai tās nav. Mani vienmēr interesējušas daudzas lietas, laikam tāpēc garīgā novecošanās nav sākusies.” Biruta Liede tulko, raksta noveles, fotografē, zīmē, airē, mācās spāņu valodu...

D. Ričika

Bīstami personībai?! Vai ārsta profesija bojā raksturu?

Katrai profesijai savs “kuprītis”. Izvēlētais arods ne tikai attīsta, bet arī deformē personību. Cilvēka ķermeņa dzīles, kas no tabu kļūst par prozaisku darba lauku, garas darba stundas, pastāvīgas stresa situācijas ar izšķirīgu lēmumu pieņemšanu, emocionāli smagas sarunas ar pacientu un viņa tuviniekiem, kā arī exitus letalis ieraksts slimības vēsturē apzīmogo ārsta profesiju. Kā?

D. Ričika, I. Vainovska