PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

AS "Grindeks" atklāj aktīvās farmaceitiskās vielas UDHS ražotni

Doctus
AS "Grindeks" atklāj aktīvās farmaceitiskās vielas UDHS ražotni
16. jūnijā atklātā aktīvās farmaceitiskās vielas ursodeoksiholskābes (UDHS) ražotne ar pilnu jaudu sāks darboties pēc trim mēnešiem. "Esam disversificējuši biznesu un nu uzņēmuma portfelī ir arī gastroenteroloģisks produkts. Esam ambiciozi - 2014. gadā plānojam iekarot aptuveni 15% no UDHS aktīvās farmaceitiskās vielas pasaules tirgus," ražotnes svinīgajā atklāšanā teica Andris Jegorovs, "Grindeks" Aktīvo farmaceitisko vielu biznesa struktūras direktors.

"UDHS ražotnes atklāšana ir tikai pirmais posms. Nākamais attīstības solis UDHS projektā ir gatavo zāļu formas izstrāde un ieviešana tuvāko divu gadu laikā," uzsvēra "Grindeks" padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans. Uzņēmuma mērķis ir vertikāli integrēti risinājumi - pašu resursiem izstrādāt un saražot aktīvo farmaceitisko vielu, no kuras pēc tam ražot un pārdot gatavās zāles.

AS Grindeks padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans un LR Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atklāj UDHS ražotni AS Grindeks padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans un LR Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atklāj UDHS ražotni
AS Grindeks padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans un LR Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atklāj UDHS ražotni

Aktīvo farmaceitisko vielu UDHS, ko izmanto gatavo zāļu ražošanā aknu un žultsakmeņu slimību ārstēšanai, 1970. gados patentēja japāņi. UDHS šķīdina holesterīna žultsakmeņus, kā arī paaugstina hepatocītu membrānas stabilizējošās un aizsargīpašības pie kaitīgām iedarbībām, atjauno bojātas hepatocītu membrānas, nomāc patoloģiskas imūnās reakcijas aknās pie holestatiskām aknu slimībām.

Jaunā ražotne tika izbūvēta, lai nodrošinātu regulāras UDHS piegādes Vācijas farmācijas uzņēmumam "Marenis Pharma". Ideja par ražotni Latvijā radās 2006. gadā. Nākamos divos gados tika veikta produkta tehnoloģiskā izstrāde laboratorijā un mērogošanas iecirknī un 2008. gadā vācu farmācijas uzņēmumam tika nosūtītas pirmās UDHS pilotsēriju piegādes. Pēc atzinīga kvalitātes novērtējuma 2009. gadā ar "Grindeks" tika noslēgts vairākpakāpju, ilgtermiņa sadarbības līgums.

 

UDHS izstrādes un ražošanas process ir sarežģīts un laikietilpīgs, jo tas ir saistīts ar vielas attīrīšanu, hidrēšanu, aizvietošanu, kristalizēšanu u.c. ķīmiskām pārvērtībām. Ražošanas procesi jaunajā ražotnē ir organizēti atbilstoši Labas ražošanas prakses un ISO kvalitātes standartu prasībām. Jaunajā ražotnē ir uzstādīta moderna automātiskā vadības sistēma, kas kontrolē mikroklimatu telpās, inženiertehnisko sistēmu darbību, kā arī regulē ražošanas tehnoloģiskos procesus. Tā ievērojami ekonomē energoresursus. Savukārt ērtu, drošu, efektīvu un videi draudzīgu ražošanu nodrošina modernās un jaudīgās tehnoloģiskās iekārtas. UDHS ražotnes kopējā platība ir 2300 kvadrātmetri un tajā ir izveidotas 35 jaunas darbavietas.

UDHS ražotne UDHS ražotne
UDHS ražotne

UDHS aktīvās farmaceitiskās vielas pasaules tirgus pakāpeniski pieaug un šobrīd veido aptuveni 400 t aktīvās farmaceitiskās vielas gadā. Šobrīd pasaulē ir zināmi pieci aktīvās vielas ražotāji.

Kopējais investīciju apjoms projektā - 6,34 milj. latu, no kuriem 2,8 milj. latu ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums. Savukārt "Swedbank" projektam ir piešķīrusi ilgtermiņa aizdevumu 6,2 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā ir izsniegusi Bankas garantijas ERAF līdzfinansējuma nodrošināšanai.

Foto: no AS "Grindeks" arhīva, F64