PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nedēļas laikā dubultojies ar elpceļu infekcijas slimībām saslimušo skaits

Latvijas Infektoloģijas centrs
Nedēļas laikā dubultojies ar elpceļu infekcijas slimībām saslimušo skaits
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi informē, ka aizvadītās nedēļas laikā teju dubultojies cilvēku skaits, kuri saslimuši ar akūtām elpceļu infekcijas slimībām. „Valsts ambulatorajās iestādēs ar šīs infekcijas saslimšanas pazīmēm vērsušos pacientu skaits, izsakot skaitļos, ir 852,5 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu (36.nedēļu), kad šis rādītājs bija – 445,4 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem, var teikt, ka saslimstība pieaugusi gandrīz 2 reizes – (1,9 reizes vai 91%)”, informē Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Saslimstība ar elpceļu infekcijām ievērojami pieaugusi visās vecuma grupās (0-4 gadi, 5-14 un 15-64 gadi, 65 gadi un vecāki). Visaugstākā saslimstība nedēļas laikā bija konstatēta bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem, tas nozīmē – 4917 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju. Saslimstība pieaugusi visās pilsētās, izņemot Jēkabpili. Visaugstākā saslimstība bija Jelgavā un Daugavpilī – attiecīgi 1290 un 1283 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju. Augstāka saslimstība novērota arī Rīgā un Jūrmalā (nedēļas laikā te saslimuši attiecīgi 976 un 943 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem). LIC laboratorijas Virusoloģijas nodaļā 37.nedēļā izmeklēti 88 personu klīniskie paraugi (36.nedēļā – 84). Laboratoriski noteikti 12 elpceļu infekciju vīrusi. 

Infektologi uzskata, ka saslimstība varētu turpināties, saglabājot līdzšinējos apjomus, vai pat pieaugt, it īpaši bērnu un pusaudžu vidū. LIC klīnikas praksē nereti novēroti gadījumi, kad pēc augšējo elpceļu vīrusu infekcijas slimnieks saslimst ar plaušu karsoni.

LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle pastāstīja: „Neārstēti vai neizārstēti ARS var komplicēties ar bakteriālām pneimonijām, deguna blakusdobuma iekaisumu, vidusauss iekaisumu. Īpaša riska grupa ir cilvēki ar sirds asinsvadu slimībām, cukura diabētu, imūndeficīta stāvokļiem. Viņu veselība, pat it kā vieglas saslimšanas gadījumā ar elpceļu infekciju, var tikt apdraudēta”.

Infektologi vēlreiz uzsver, ka no elpceļu infekcijām iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus, galvenokārt ievērojot personīgo higiēnu, tai skaitā roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību. Plašāk par infekcijas slimībām un to profilaksi lasīt LIC mājas lapā -www.lic.gov.lv (sadaļa – Infekcijas slimības).

Latvijā par hospitalizētiem pacientiem ar aizdomām par gripu no monitoringa iestādēm netika ziņots. Pēc pasaules veselības organizācijas sniegtās informācijas par saslimstību ar gripu un akūtām elpceļu infekcijām ziņojušas 23 Eiropas reģiona valstis. Gripas un akūto augšējo elpceļu infekciju aktivitāte ir ļoti zema, tomēr dažas valstis ziņojušas par nelielu saslimstības pieaugumu bērniem vecuma grupā līdz 4 gadiem. Pasaules veselības uzraudzītāju sniegtie virusoloģijas dati, liecina, ka nevienā no 50 uzraudzības tīklā izmeklētajiem paraugiem gripas vīrusi netika atklāti. Tomēr ārpus uzraudzības tīkla (hospitalizēto pacientu vidū) pagaidām noteikti tikai 4 gripas vīrusi – 3 A tipa un 1 B tipa gripas vīrusi. Līdz šim noteiktie cirkulējošie vīrusi ir līdzīgi vīrusiem, kuri iekļauti PVO rekomendētās vakcīnas sastāvā 2011.-2012.gada sezonai Ziemeļu puslodē. LIC speciālisti domā, ka pirmie gripas gadījumi Latvijā varētu parādīties jau oktobrī/ novembrī, tomēr plašāka gripas izplatība parasti tiek novērota janvārī – martā.