PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Intraabdominālo tauku nozīme iekaisīgo zarnu slimību gadījumā

Doctus
Iespējams, ka intraabdominālie tauki veicina iekaisīgo zarnu slimību attīstību. Fizioloģiskos apstākļos intraabdominālie tauki kavē iekaisuma reakciju, bet pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām (IZS) šie tauki darbojas pretēji, iekaisumu veicinot.

Salīdzinot vesela cilvēka un IZS slimnieka intraabdominālās tauku šūnas, noskaidrots, ka IZS gadījumā tauku šūnu signālmolekulas ievērojami atšķiras no tām, kādas ir fizioloģiskos apstākļos. Tas norāda uz to, ka intraabdominālie tauki piedalās iekaisuma procesā. Interesanti, ka atšķiras tauku šūnas dažādu IZS gadījumā – Krona slimības pacientiem tās ir savādākas kā čūlainā kolīta pacientiem. Iepriekš intraabdominālo tauku loma iekaisuma reakcijas izveidē piedēvēta tikai Krona slimībai, taču šis pētījums norāda uz nepilnīgajām zināšanām čūlainā kolīta patoģenēzē.

Šis ir pirmais pētījums, kas parāda atšķirīgu tauku šūnu atbildi uz iekaisuma mediatoru signāliem. Nepieciešami tālāki pētījumi, lai izvērtētu, kā iekaisums ietekmē tauku šūnu izmaiņas un jānoskaidro, vai izmainītās tauku šūnas varētu būt terapijas mērķis IZS pacientiem.

AVOTS: Aristea Sideri, et al. Substance P Mediates Proinflammatory Cytokine Release From Mesenteric Adipocytes in Inflammatory Bowel Disease Patients. CMGH Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, 2015; 1 (4): 420

Pieejams: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150805111019.htm