PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Progesteronu saturošas kontracepcijas lietošana paaugstina sāpju slieksni

Doctus
Veikts pētījums, kura mērķis bija noskaidrot, vai ir atšķības sāpju uztverē sievietēm, kuras lieto dažādus hormonālos kontraceptīvos līdzekļus.

Pētījumā piedalījās 89 veselas sievietes, kuras nelietoja hormonālo kontracepciju un 188 sievietes, kuras to lietoja. Pētījuma sākumā sievietes aizpildīja vairākas anketas, lai noskaidrotu viņu psihisko stāvokli (depresijas, trauksmes noteikšanai), paņemts perifēro asiņu paraugs. Perifēro asiņu paraugā noteica estradiola, progesterona un testosterona brīvās frakcijas līmeni. Tos, kā arī urīnā noteiktu luteinizējošā hormona līmeni, izmantoja menstruālā cikla fāzes noteikšanai. Sāpju līmeni noteica, veicot spiediena algometriju.

Noskaidrots, ka sievietēm, kuras lietoja tikai progesteronu saturošu kontracepciju, ir augstāks sāpju slieksnis, nekā sievietēm, kuras lietoja kombinēto hormonālo kontracepciju (KOK), un KOK lietotājām augstāks kā sievietēm, kuras nelietoja hormonālo kontracepciju vispār. Augstāks sāpju slieksnis bija sievietēm, kuras lietoja ilgas darbības kontracepciju, piemēram, zemādas implantu, vaginālo riņķi, intrauterīno spirāli.

AVOTS: Manuela Menezes Máximo, Low-dose progestin-releasing contraceptives are associated with a higher pain threshold in healthy women, Fertility and Sterility, Publicēts 2015.gada 1.septembrī.