PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

C vitamīna terapija saistīta ar labākiem izdzīvotības rādītājiem pēc sepses

Doctus
Pacientiem ar sepsi un septisku plaušu bojājumu varētu būt labāki izdzīvotības rādītāji un ātrāka atveseļošanās, ja šie pacienti saņemtu C vitamīna infūzijas.

ASV sepse ir galvenais nāves cēlonis slimnīcās. Katru gadu izraisot līdz 300 000 nāves gadījumiem.

Pētījumā iekļāva 167 pacientus ar sepsi. Šis bija pētījums, kurā dalībniekus iedalīja pēc nejaušināšanas principa, tas bija divkārtnepārredzams un placebo kontrolēts.

Pētnieki atklāja, ka intravenoza C vitamīna terapija samazina mirstību pacientiem ar sepsi, no 46 % placebo grupā līdz 30 % C vitamīna grupā 28. dienā.

Pētījumā secināja, ka pacienti, kuri saņēma C vitamīna infūzijas, gan intensīvās terapijas nodaļā, gan slimnīcā kopumā pavadīja īsāku laiku. Šī II fāzes pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai C vitamīns ir efektīvāks orgānu mazspējas novēršanā par standarta terapiju. Pētījumā neguva apstiprinājumu, ka C vitamīna terapija uzlabotu ar sepsi saistītu orgānu mazspēju, bet tika pierādīts, ka šī terapija samazina hospitalizācijas laiku. C vitamīna grupas pacienti intensīvās terapijas nodaļā pavadīja vidēji par 3 dienām mazāk (7 dienas pret 10 dienām) 28. dienā un par nedēļu mazāk slimnīcā kopumā (15 dienas pret 22 dienām) 60.dienā, salīdzinot ar placebo grupu.  

Pacientu ar sepsi ārstēšana ir ļoti sarežģīta un dārga, tādēļ nepieciešams meklēt arvien jaunas un efektīvas metodes šo pacientu ārstēšanā. Pētnieki norāda, ka šī terapija var izmainīt ikdienas praksi pacientu ar sepsi ārstēšanā, iespējams, ka ir atrasta dzīvības glābjoša terapija. Lai gan ir nepieciešami papildus pētījumi, šie rezultāti ir ļoti iepriecinoši.

 

 

AVOTS: Fowler AA, Truwit JD, Hite RD, et al. Effect of Vitamin C Infusion on Organ Failure and Biomarkers of Inflammation and Vascular Injury in Patients With Sepsis and Severe Acute Respiratory Failure. JAMA, 2019; 322 (13): 1261