PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zinātnieki strādā pie jauna testa Laima slimības diagnostiskai

Doctus
Pētījumā, kas publicēts žurnālā Clinical Microbiology, aprakstīts jauns, ātrs Laima slimības diagnostikas tests, kas varētu kļūt par praktiski izmantojamu testu. Pētnieki atklāja, ka jaunais tests, kurā Laima slimības infekcijas noteikšanai izmanto vairākus biomarķierus, bija jutīgāks nekā pašreizējie laboratorijas testi, diagnosticējot Laima slimību agrīni.

Laima slimību izraisa Borrelia burgdorferi - spirāles formas baktērija, ko pārnēsā ērces. Lielāko daļu Laima slimības gadījumu var efektīvi ārstēt ar īsu antibiotiku kursu. Tomēr Laima slimību var būt grūti diagnosticēt, jo tā izraisa plašu simptomu klāstu, sākot no drudža un izsitumiem līdz neiroloģiskiem un sirds simptomiem un locītavu sāpēm. Ar pašreiz pieejamajiem Laima slimības testiem var palaist garām infekciju, ja tie tiek veikti pārāk agri. ASV Slimību kontroles un profilakses centrs Laima slimības diagnosticēšanai iesaka veikt divpakāpju asins analīzi, kurā tiek meklētas antivielas pret Laima slimību. Šiem testiem ir nepieciešams īpašs laboratorijas aprīkojums, un rezultātu iegūšanai var būt vajadzīgas dienas vai nedēļas. Pētījuma autori plāno izstrādāt vienkāršāku, ātrāku, jutīgāku testu, ko varētu izmantot aprūpes vietā vienas vizītes laikā pie veselības aprūpes sniedzēja.

Pētnieki vispirms pārbaudīja zināmo Laima slimības biomarķieru komplektu, lai noteiktu to spēju norādīt uz infekciju. Pēc tam viņi pārbaudīja trīs labāko biomarķieru paraugus no cilvēkiem ar agrīnu Laima slimību, no veseliem indivīdiem no apgabaliem, kur Laima slimība ir endēmiska, un no cilvēkiem ar Laima artrītu. Tas tika salīdzināts ar rezultātiem, kas iegūti, izmantojot standarta divpakāpju pārbaudes procedūru.

Kopumā jaunais biomarķieru komplekts bija jutīgāks nekā standarta Laima slimības testi. Šie biomarķieri bija labāki Laima slimības infekcijas pazīmju noteikšanā agrīnās slimības stadijas, iespējams, tāpēc, ka tie spēja noteikt antivielas, kuru maksimums ir pirmajās divās līdz sešās nedēļās pēc tam, kad cilvēks ir inficējies ar Laima slimību. Šie rezultāti paver iespēju izstrādāt testu Laima slimības diagnostikai. Lai gan testa ieviešanai vajadzēs vairākus uzlabojumus un testēšanu, pirms to varēs apstiprināt Pārtikas un zāļu pārvaldē kā vienkāršu Laimas slimības diagnostisko testu, pētnieki saka, ka šie rezultāti uzrāda lielu potenciālu.

 

AVOTS:Arumugam S, Nayak S, Williams T, et al. A Multiplexed Serologic Test for Diagnosis of Lyme Disease for Point-of-Care Use. Journal of Clinical Microbiology, 2019