PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Onkoloģija

Ķermeņa masas indeksa saistība ar agrīnu kolorektālo vēzi: sistemātisks pārskats un meta–analīze

Kolorektālā vēža sastopamība jaunu pieaugušo vidū pēdējās dekādes ir augusi vairākās valstīs, taču iemesli tam joprojām ir neskaidri. Kā viens no potenciālajiem provocētājiem varētu būt pieaugošā virssvara un aptaukošanās izplatība, bet specifisku pierādījumu šo faktoru lomai agrīna kolorektālā vēža attīstībā iztrūkst.

Doctus

Spriež par bērnu paliatīvās aprūpes centra izveidi

Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība ar sadarbības partneriem (biedrību <em>Dižvanagi</em>, ZS <em>Valmoniras</em>) tikās ar politiķiem un veselības aprūpes organizatoriem, lai apspriestu, kā īstenot ieceri par bērnu paliatīvās aprūpes centru <em>Sapņu tilti</em>, kas varētu kļūt par pirmo šādu centru Baltijā.

Doctus

Rīgas Austrumu slimnīcā atvērts kabinets pacientiem ar traheostomu

Lai uzlabotu pacientu ar traheostomu aprūpi pēc smagām onkoloģiskām, neiroloģiskām operācijām, vienlaikus izglītotu pacientu un viņu tuvinieku vai kopēju, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Gaiļezers” no 1. jūlija sācis darboties Traheostomētu pacientu aprūpes kabinets, kurā pacientiem tiks veiktas nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, kā arī sniegtas konsultācijas.

Doctus

Kāpēc ticēt saules aizsargkrēmiem?

Pasaulē joprojām turpina pieaugt gan melanomas, gan nemelanomas ādas audzēju sastopamība, ik gadu tiek reģistrēti aptuveni 320 000 jaunu melanomas un vairāk nekā miljons nemelanomas ādas audzēju gadījumu, kas ir nozīmīgs slogs visai medicīnas aprūpes sistēmai. [1]

A. Balcere, L. Pauliņa

Mutes dobuma kopšana ķīmijterapijas un staru terapijas pacientiem

Zobārsta konsultācija ir svarīgs posms pacienta izglītošanā par mutes dobuma kopšanu pirms un pēc ķīmijterapijas un staru terapijas, ka arī agrīnā mutes dobuma audzēju diagnosticēšanā. Apskata mērķis ir aplūkot biežākās blaknes pēc ķīmijterapijas un galvas—kakla zonas apstarošanas, sniegt ieteikumus par profilaksi un klīnisko simptomu mazināšanu.

T. Stankeviča, I. Jefimova