PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Futrāļa efekts

Doctus
Futrāļa efekts
 Izcilajam krievu rakstniekam un ārstam Antonam Čehovam ir brīnišķīgs stāsts par cilvēku futrālī – grieķu valodas skolotāju Beļikovu, kurš pat tad, kad laiks bija labs, izgāja ar galošām kājās, lietussargu rokā un vatētu mēteli mugurā; lietussargs bija ielikts ietvarā, tāpat pulkstenis un nazis, šķita, ka pat viņa seja ir it kā ietvarā. Viņam bija tieksme radīt sev visapkārt kaut ko līdzīgu futrālim. Vai tāpēc, ka bail? Vai arī tāpēc, ka tā ir ērti? Futrāļa efekts ir arī viens no ne tik reti sastopamiem veselības aprūpes sistēmas simptomiem.

Šomēnes rakstām par kontroles lomu ārstu praksēs - ir ērti (galvenais - neviens neapstrīdēs, ka nepareizi!) sekot skrupulozajiem normatīvajiem aktiem, sēžot uzraudzības tornītī! Bet, ai, kā gribas, lai ierēdņi izlien laukā no biezā likumu mētelīša, vismaz kādu podziņu atpogā!

Vai e-veselības biezais, necaurredzamais finanšu futrālis! Veselības ministrijas mājaslapā var lasīt, ka e-veselībai 2007. gadā valsts atvēlējusi 681,8 tūkstošus, 2008. gadā - 445,7 tūkstošus, 2009. gadā - 306,9 tūkstošus, bet 2010. gadā - 161,3 tūkstošus latu. Pirms diviem gadiem tika lēsts, ka e-veselības pasākumu realizēšanai 2007.-2013. gadā būs nepieciešami 16 miljoni latu. Elektroniskās veselības kartes izstrādei, nozares elektronizācijas gatavības veicināšanai, ārstniecības iestāžu datorizācijai utt. Nu izrādās, ka IT kompānija, kas savulaik ieguva pasūtījumu par 100 tūkstošiem latu izstrādāt koncepciju elektroniskās veselības kartes ieviešanai, to paveikusi, bet šī koncepcija jau divus gadus stāv un būs novecojusi...

Vai cits kārdinošs futrālis privātās publiskās partnerības jomā par vairāk nekā 21 miljonu latu kādam, kurš būtu gatavs nākamajos piecos gados ātri aizvest neatliekamās palīdzības mediķus ar 65 specializētām automašīnām un 160 šoferiem. Tāds sīkums - futrālis kā uzliets der tik vienam uzņēmumam! Gana ērtos futrāļos dzīvojam, vai ne?!

 

 

Raksts žurnālā