PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smēkēšana grūtniecības laikā saistīta ar paaugstinātu gestācijas diabēta un aptaukošanās risku meitai

Doctus
Sievietes, kuras smēķē grūtniecības laikā, paaugstina aptaukošanās un gestācijas diabēta risku savām meitām, secināts Zviedrijā veiktā pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Diabetologia.

Ir neskaitāmi pētījumi un pierādījumi par prenatālās tabakas ekspozīcijas negatīvo ietekmi uz bērnu, bet līdz šim ir maz pierādījumu par iespējamies blakusefektiem, kas izpaužas pieaugušā vecumā. Šajā pētījumā tika izmantoti Zviedrijas Dzimstības reģistra dati, autori mēģināja atrast saistību starp sievietes smēķēšanu grūtniecības laikā un viņu meitu izredzēm attīstīties gestācijas diabētam un aptaukošanos. No Dzimstības reģistra tika paņemta informācija par sievietēm, kuras ir dzimušas 1982.gadā (pirmais gads, kad tika reģsitrēts smēķēšanas statuss mātēm) vai vēlāk un kurām ir piedzimis vismaz viens bērns; kopumā pētījumā tika iekļautas 80 189 grūtniecības. Mātes atkarībā no smēķēšanas paradumiem tika iedalītas trīs grupās: nesmēķētājas, vidēji izteiktas smēķētājas (1 - 9 cigaretes dienā) un izteiktas smēķētājas (vairāk kā 9 cigaretes dienā). Starp meitām 7300 sievietes bija ar aptaukošanos un 291 attīstījās gestācijas diabēts viņu grūtniecības laikā.

Gestācijas diabēta attīstības risks bija par 62% augstāks sievietēm (meitām), kuras bija vidēji izteikti pakļautas tabakas ekspozīcijai dzemdē un par 52% augstāks tām, kuru mātes grūtniecības laikā smēķēja daudz. Savukārt attiecībā uz aptaukošanos, ja māte grūtniecības laikā smēķēja vidēji daudz, tad meitām bija par 36% paaugstināts aptaukošanās risks, savukārt tām, kuru mātes smēķēja daudz, bija par 58% paaugstināts aptaukošanās risks. Šāda saistība saglabājās arī pēc samērošanas pēc vecuma, paritātes, ĶMI, dzemdību tipa, gestācijas vecuma un dzimšanas svara.

Autori min, ka iespējamais šādas saistības mehānisms ir saistīts ar izmaiņām apetītes regulācijā un sāta sajūtā, šāda saistība ir pierādīta pētījumos ar dzīvneikiem. Citi efekti, kas ir pierādīti pētījumos ir tabakas ekspozīcijas rezultātā lielais bojā gājušo insulīnu producējošo bēta šūnu skaits. Turklāt autori šīm hipotēzēm pievieno arī nesen veikta pētījuma rezultātus par iespējamām epiģenētiskām izmaiņām (smēķēšana izraisa gēnu ekspresiju izmaiņas vēl nedzimušam bērnam, kas var būt predispozīcija uz aptaukošanos un cukura diabētu).

Pētnieki secina, ka sievietēm, kuras ir pakļautas tabakas ekspozīcijai vēl esot mātes miesās, ir augstāks gestācijas diabēta attīstības, kā arī aptaukošanās risks.  

Pirmavots: K. Mattsson & K. Källén & M. P. Longnecker & A. Rignell-Hydbom & L. Rylander. Maternal smoking during pregnancy and daughters’ risk of gestational diabetes and obesity. Diabetologia, 2013