PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Paracetamola lietošana grūtniecības laikā samazina testosterona līmeni zēniem

Doctus
Edinburgas Universitātē veikts pētījums, kas parāda, ka ilgstoša paracetamola lietošana grūtniecības laikā samazina testosterona līmeni zēniem. Šis pētījums varētu izskaidrot saistību starp paracetamola lietošanu grūtniecības laikā un reproduktīvās sistēmas problēmām jauniem zēniem.

Paracetamols ir pirmās izvēles pretsāpju un pretdrudža preparāts grūtniecēm un testosterons ir vitāli nepieciešams vīrieša veselībai. Samazināta testosterona ekspozīcija intrauterīni ir saistīta ar palielinātu neauglības risku, sēklinieku vēža risku un nenoslīdējušu sēklinieku attīstību.

Pētījums tika veikts uz pelēm, kurām tika implantēti cilvēku sēklinieku audi. Šie implantētie audi peļu organismā aug un attīstās līdzīgi kā grūtniecības laikā. Peles saņēma tipisko paracetamola devu 24 stundas vai 7 dienas ilgi un 1 stundu pēc pēdējās paracetamola devas tika mērīts producētā testosterona daudzums cilvēka sēklinieku audos. Veicot eksperimentu, atklāts, ka pēc 24 stundu paracetamola lietošanas testosterona produkcija saglabājās izejas līmenī, tomēr pēc 7 dienu paracetamola lietošanas testosterona līmenis samazinājās par 45%.

Neapšaubāmi ir nepieciešami tālāki pētījumi šajā nozarē, lai precizētu mehānismu, kā paracetamols samazina testosterona produkciju, tikmēr pētījuma autori rekomendē topošajām māmiņām sekot aktuālajām vadlīnijām par pretsāpju preparātu lietošanu: tie jālieto vismazākajā efektīvajā devā pēc iespējas īsāku laiku.

Avots: University of Edinburgh. "Acetaminophen in pregnancy may lower testosterone in unborn boys." ScienceDaily. ScienceDaily, 20 May 2015.