PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Diēta ar lielu tauku saturu veicina pārēšanos

Doctus
Pētnieki no Adelaides Universitātes (Austrālijā) atklājuši, ka diēta ar lielu tauku saturu bojā receptorus kuņģī, kuri uztver, kad kuņģis ir pilns. Šie receptori ir aso čili piparu receptori (TRPV1).

Kad kuņģis ir pilns, tā sieniņas ir iestieptas. Aktivējas kuņģa nervu šūnas, kas „ziņo" organismam, ka ir apēsts pietiekami daudz. Šo kuņģa nervu šūna aktivizēšanos regulē TRPV1 receptori.

Jau iepriekš veiktos pētījumos pierādīts, ka kapsaicīns, ko satur asie čili pipari, samazina apēstā ēdiena daudzumu. Adelaides Universitātes pētījumā noskaidrots, ka TRPV1 receptoru nomākšana pavājina kuņģa nervu šūnu iestiepuma uztveri, tāpēc „pilnuma" sajūta kuņģī rodas novēloti un tiek apēsts lielāks ēdiena daudzums. Pētījumā noskaidrots, ka diēta ar lielu tauku saturu bojā TRPV1 receptorus.

Plānots turpināt pētījumu, lai noskaidrotu tauku negatīvās ietekmes uz TRPV1 receptoriem patoģenēzi un, iespējams, uzzināt, kā šo negatīvo ietekmi mazināt. Pētījuma autori domā, ka pēc plašākiem pētījumiem kapsaicīnu varētu izmantot pārēšanās ārstēšanā.

AVOTS: Stephen J. Kentish, et al. TRPV1 Channels and Gastric Vagal Afferent Signalling in Lean and High Fat Diet Induced Obese Mice. PLOS ONE, 2015. Publicēts 18.augustā. Pieejams: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150818142710.htm