PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Mazāka auguma sievietēm ir īsāks grūtniecības laiks

Doctus
Zinātnieki izpētījuši, ka mazāka auguma sievietēm ir īsāks grūtniecības laiks, mazāki bērni, lielāks priekšlaicīgu dzemdību risks.

Pētījums veikts ASV, izpētītas 3485 sievietes un viņu jaundzimušie, un noskaidrots, ka mātes augumam, ko nosaka ģenētiskie faktori, ir nozīmīga loma augļa attīstībā, tas ietekmē grūtniecības ilgumu un priekšlaicīgu dzemdību sākšanos. Tādus rādītājus kā bērna dzimšanas augumu un svaru mātes augums neietekmē, tie atkarīgi no bērnam nodotā gēnu komplekta.

Pasaulē ik gadu ap 15 miljoniem bērnu dzimst priekšlaicīgi un vairāk kā viens miljons no šiem priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem mirst komplikāciju dēļ, kas attīstās priekšlaicīgas dzimšanas dēļ. Bērniem, kuri izdzīvo, var attīstīties dažādas veselības problēmas, tādas kā elpošanas grūtības, dzelte, redzes traucējumi, bērnu cerebrālā trieka, kognitīvie traucējumi, tāpēc to ģenētisko faktoru atklāšana, kuriem ir nozīme augļa augšanā un grūtniecības ilguma noteikšanā.

„Tas, ka sievietes augums nosaka grūtniecības ilgumu, neatkarīgi no tā, kādus gēnus sieviete nodod bērnam (kuri atbild par augļa augšanu), ir būtisks atklājums; pirmais no vēl daudziem, ko sagaidām nākotnē," stāsta viens no pētījuma dalībniekiem. Nav skaidrs, kā mazs mātes augums ietekmē priekšlaicīgu dzemdību sākšanos, iespējams, tam pamatā ir kādi vēl neatklāti ģenētiski faktori, kas, mijiedarbojoties ar vides un uztura faktoriem, rada šādu situāciju.

AVOTS: Ge Zhang, et al. Assessing the Causal Relationship of Maternal Height on Birth Size and Gestational Age at Birth: A Mendelian Randomization Analysis. PLOS Medicine, 2015. Publicēts 18.augustā.